Cultura

Lansare sub semnul lui Valeriu Matei

lansare-de-carte-la-busteni-2Scriitorul Valeriu Matei, din Republica Moldova, a lansat săptămâna trecută la Buşteni cartea „Somn de lup”. Evenimentul a reunit oficialităţi locale şi judeţene, reprezentanţi ai Uniunii Scriitorilor din Moldova, localnici şi turişti.

Poetul a fost întâmpinat la Casa de Cultură din staţiune, cu pâine şi sare, în aplauzele unui public numeros. Alături de autor a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma deoarece fundaţia pe care o conduce a ajutat la publicarea volumului. „Am ales să sprijinim, cu Fundaţia “Mihai Viteazul” această carte care vorbeşte despre daci şi eroismului lor şi care este dedicată renaşterii spiritualităţii dace, tocmai aici unde a fost locul istoric al dacilor, sub Caraiman şi sub Omu. Este o recunoaştere a istoriei noastre naţionale”, a precizat Mircea Cosma.

Public numeros și însetat ce cultură
Publicul a primit cu interes volumul „Somn de lup”. La finalul evenimentului, toată lumea s-a înghesuit să intre în posesia cărţii şi să primească un autograf de la cunoscutul scriitor. Este pentru prima dată când o lansare de carte strânge atât de multe persoane pasionate de versuri. „În perioada verii, Buşteniul se transformă în capitala culturală a României. Evenimentul s-a dovedit a fi un succes, deoarece a venit foarte multă lume cu sete de cultură, iar acest lucru este extraordinar”, a declarat primarul oraşului Buşteni, Emanoil Savin. Poetul Valeriu Matei s-a născut în anul 1959 în judeţul Lăpuşna din Basarabia. În 1989 a participat la crearea Frontului Popular din Moldova,  iar în 1998 a fost ales vicepreşedinte în Parlament şi preşedinte al Comitetului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană.  De-a lungul timpului, a publicat mai multe cărţi, iar volumul de poeme „Somn de lup” l-a scris cu ocazia împlinirii a 1900 de ani de la încheierea războaielor daco-romane. „Mă bucur că am revenit la Buşteni pentru că eu am mai fost în acest oraş. M-am plimbat de foarte multe ori pe aceste străzi, am ajuns la Babele, la Sfinx şi îmi sunt locuri tare dragi. Am lansat aici a treia ediţie a acestor poeme cu motive dacice datorită prietenului meu, Mircea Cosma”, a spus poetul Valeriu Matei. Pentru activitatea sa, autorul a primit în România, mai multe premii, printre care Marele Premiu Nichita Stănescu pentru poezie română contemporană, Premiul Academiei Române, Medalia “Mihai Eminescu”, dar şi Ordinul Naţional “Steua României” în grad de Comandor. Cartea lansată la Buşteni reprezintă a micro sinteză a celorlalte volume, adună poezii din mai multe perioade, şi poate fi găsită în librării.Adelina ANEI

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co