Actualitate

La Câmpina, în viitor – Centru de zi pentru copii cu handicap grav

copii-handicap-1Nu de puţine ori, noi, oamenii, absorbiţi de grijile personale şi într-o continuă luptă cu cotidianul, uităm de semenii noştri cu care soarta nu a fost prea blândă. Sunt mulţi, iar problemele şi existenţa lor de zi cu zi, noi, cei feriţi de soartă, nu le vom putea înţelege niciodată pe deplin, cu atât mai puţin nu vom putea simţi vreodată ce simt ei. Însă, dacă-i privim, dacă-i cunoaştem este aproape imposibil să nu ne emoţioneze şi să nu simţim nevoia de a-i ajuta.

Nimic pe lumea asta nu este mai frumos decât zâmbetul unui copil, puritatea sufletului său şi frumuseţea pe care o emană. Iar părinţii cunosc cel mai bine acest sentiment, fiind în orice secundă dispuşi pentru orice sacrificiu. Într-o situaţie deloc uşoară se află părinţii unor copii cu care soarta nu a fost prea blândă. Copiii cu handicap. Iar asemenea copii există şi în municipiul Câmpina. În asemenea cazuri, părinţii se confruntă cu gânduri şi trăiri de natură negativă, fiind cuprinşi de sentimente de vinovăţie, de nedreptate, de multe ori refuzând să accepte realitatea.
Pentru a veni în ajutorul lor şi pentru a-i susţine moral, pentru o mângâiere sufletească, consilierul local Gena Preda, împreună cu Alexandra Mare, mamă a unui copil bolnav, a organizat o întâlnire a părinţilor, însoţitorilor şi asistenţilor copiilor cu gradul I de handicap. Acţiunea a avut loc sâmbătă, 1 august, şi s-a desfăşurat în sala de conferinţe a Casei Tineretului.
Gena Preda, consilier local, Consiliul local Câmpina: „Această acţiune ar vrea să aibă ca finalitate un centru de zi pentru copiii cu handicap din Câmpina. Este foarte necesar ca acest centru să vină cât mai repede, având în vedere că este dorit de mult, că avem peste 40 de persoane cu copii cu handicap. Vizitându-i acasă pe aceşti copii, mi-am dat seama de această mare necesitate întrucât am observat şi pe feţele părinţilor că s-au retras, că au devenit trişti, că nu mai au încredere nici în ei şi, atunci, cum să-i mai dea încredere copilului? Dorim ca, prin acest centru de zi, părinţii să-şi recapete încrederea, puterea de a duce această jertfă, că eu o numesc jertfă pentru familia respectivă, care are un copil cu handicap grav. În acest centru, părinţii se întâlnesc, îşi pot spune unii altora problemele, se pot încărca unii de la alţii, iar noi, ceilalţi, care nu avem probleme, să venim şi să-i ajutăm din afară cu foarte multe lucruri pe care ei şi le doresc şi le merită.”.

Este prima manifestare de acest gen din Câmpina, o manifestare care urmăreşte nu numai o bună consiliere, ci şi un sprijin moral pentru părinţi.
Alexandra Mare, organizator: „Ideea
mi-a venit de acum un an. Tot am încercat să organizez o astfel de întâlnire, nu s-a putut până acum, înseamnă că acum e momentul potrivit. Am participat anul trecut la un seminar în judeţul Bistriţa-Năsăud despre autism, şi am vorbit cinci zile şi nu am epuizat subiectele şi m-am gândit că nu ar strica să adunăm toţi părinţii care au copii cu probleme, vizitându-i pe fiecare acasă, părinţi cu copii de gradul 1, am văzut că este o nevoie mai mare de a ne informa unul despre celălalt şi nu numai să rămânem la stadiul de informare, dar şi să ne susţinem, pentru că, atunci când mergi din casă în casă şi vezi fiecare problemă, vezi şi mămicile care se confruntă cu problema respectivă şi când le vezi deznădăjduite şi supărate îţi doreşti să faci ceva mai mult înţelegându-le. Eu având un copil care are probleme multiple, autism, epilepsie şi retard, le-am înţeles pe fiecare în parte şi m-am gândit că ar fi bine să avem şi noi aici un cerc de susţinere şi un centru informaţional.”
În cadrul acţiunii, au fost prezentate noţiuni generale despre autism şi retard, despre tetra şi parapareza spastică, prezentări susţinute de psihiatrii Nicoleta Burlacu şi Ana Ionescu din Bucureşti şi de medicul Dobrin Ionescu. Despre experienţa cu un autist a povestit o invitată specială din Statele Unite ale Americii, iar despre paşii premergători înfiinţării centrului a vorbit avocatul Monica Clinciu. La întrebările celor prezenţi în sală, a răspuns Adina Dumitru, asistent social în cadrul departamentului de Asistenţă Socială Primăria Câmpina.
Întâlnirea s-a dovedit a fi un impuls pentru ceea ce va urma de acum încolo, iar astfel de acţiuni vor avea loc periodic.Andreea STEFAN

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co