Junoirii României, premiaţi la Cupa Culinară Mondială
Echipa naţională de bucătari juniori a României s-a situat în elita gastronomiei mondiale la cea de-a XI-a ediţie a Culinary World Cup. Participarea la competiţia de la Luxemburg s-a încheiat cu cu succes pentru români, reprezentanţii ţării noastre reuşind să obţină medalia de bronz.
Concurenţa a fost mare la Cupa Culinară Mondială: 25 de echipe naţionale, 10 echipe de juniori şi 10 echipe militare s-au întrecut pentru a ocupa podiumul. În total, peste 2500 de participanţi din 53 de ţări şi-au expus preparatele şi au încercat să obţină de la juriu şi public, notă maximă. Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din România a fost reprezentată cu succes la acest eveniment de echipa naţională de juniori şi de echipa regională „Transilvania”, formate din tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani. Ei s-au pregătit intens pentru concurs la o cabană din Predeal, iar munca a dat roade şi a fost răsplătită la categoria Expoziţie de Artă Culinară cu medalia de bronz, iar la secţiunea “Restaurantul Naţiunilor”, cu diplomă. „Bucătarii noştri s-au comportat foarte bine şi suntem bucuroşi că am reuşit să obţinem această medalie, deoarece juriul a fost alcătuit din profesionişti în domeniu şi s-a dovedit a fi foarte strict. La categoria Restaurantul Naţiunilor, echipa noastră, a sperat la mai mult, dar lipsa experienţei în competiţii şi-a spus cuvântul. S-au făcut câteva greşeli, pentru care juriul ne-a depunctat şi am obţinut diploma, adică locul patru. Important este că acum am văzut ceea ce se cere şi ce trebuie să facem pe viitor”, a precizat preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din România, Ştefan Bercea. Cu ce i-a impresionat echipa României la Cupa Culinară Mondială pe juraţi? În numai șase ore, tinerii au realizat un meniu format din gustare caldă, fel de bază şi desert, pentru 60 de persoane. Următoarea competiţie la care va participa lotul naţional se va desfăşura în 2012. Este vorba despre Olimpiada Culinară din Germania, concurs în cadrul căruia echipa are de gând să obţină tot un loc fruntaş. Adelina ANEI