Imobiliare Valea Prahovei
Cultura

În memoria lui Ion Manolescu

Centrul Cultural „Ion Manolescu” din Breaza, condus de profesorul Alexandru Cazan, a celebrat vinerea trecută 130 de ani de la naşterea actorului Ion Manolescu.

Actor renumit, profesor universitar, memorialist, publicist şi chiar primar al oraşului în perioada 1937-1040, Ion Manolescu a intrat în galeria celor mai de seamă oameni de cultură ai oraşului, administraţia locală atribuind în 1990, numele său Casei de Cultură, actualul Centru Cultural. Doi ani mai târziu, se va constitui Fundaţia Culturală „Ion Manolescu”, prin 25 de membri fondatori, coordonaţi de profesorul Mircea Dumitrescu – la acea vreme directorul Casei de Cultură – şi profesorul Petre Stroe.
Apreciind valoarea culturală a celui care a fost Ion Manolescu, directorul Centrului Cultural din Breaza, Alexandru Cazan, a spus că „însemnătatea personalităţii acestuia trebuie menţionată din când în când, de regulă, din zece în zece ani. Printre invitaţi avem directorul Muzeului Teatrului Naţional, Ionuţ Niculescu, după ce am stabilit împreună cu directorul Teatrului Naţional, domnul Ion Caramitru, modul de abordare al acestei manifestări şi o manieră de desfăşurare a întregii activităţi, apoi îl mai avem pe profesorul dr. Constantin Manolache, directorul Centrului Judeţean de Cultură Prahova, pictorul Vasile Celmare, din Breaza, doamna muzicii uşoare româneşti Marina Voica, cetăţeni de onoare ai oraşului, pentru că ne mândrim cu ei şi suntem bucuroşi să-i avem de fiecare dată în mijlocul nostru, martori ai acestor evenimente de care vom vorbi astăzi”.

Evocare
Invitaţii au putut viziona o fotoexpoziţie documentară, un film documentar „Ion Manolescu – artist al poporului” , bucurându-se şi de audiţia unor fragmente din fonoteca de radio, în lectura artistului Ion Manolescu.  Personalitatea acestuia va marca întreg anul 2011, al Centrului de Cultură Breaza, prin organizarea în perioada 19-21 mai a festivalului de teatru pentru tineret „Ion Manolescu şi generaţia sa de actori”.
Vor participa elevi de liceu, pe ateliere de Teatru şi Imagine, cu concursul teatrului Equinox din Ploieşti şi CJCP şi al Teatrului Naţional Bucureşti. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co