Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

În cinstea eroilor prahoveni

De ziua Înălţării Domnului, credincioşii de rit ortodox au sărbătorit Ziua Eroilor şi Martirilor Neamului.

La ceremonia de anul acesta desfășurată la Cimitirul Eroilor din Sinaia au participat oficialităţi, reprezentanţi ai armatei, elevi, locuitorii oraşului şi veteranii de război. S-a intonat imnul de stat şi un sobor de preoţi a ţinut o slujbă de pomenire în memoria ostaşilor căzuţi pe câmpul de luptă. ”A devenit o tradiţie să ne întâlnim de fiecare dată de Înălţare şi să comemorăm eroii acestui neam. Cred că este bine să ne reaminti toţi de cei care s-au sacrificat în război şi măcar atât să facem, să fim prezenţi aici şi să punem o floare pe mormintele lor”, le-a mulțumit primarul Vlad Oprea tuturor celor prezenţi. Ceremonia s-a încheiat cu depunerea coroanelor de flori de către autorităţile locale şi reprezentanţi ai instituţiilor din oraş.

Adunați la monument
Şi la Buşteni, sute de persoane au participat la comemorarea eroilor. Sărbătoarea a început la monumentul Ultima Grenadă cu depunerea de coroane şi a continuat la Biserica Domnească. Aici, soborul de preoţi a tinut o slujbă de pomenire în memoria celor căzuţi pentru libertatea neamului românesc. Corul de copii al Centrului Cultural “Aurel Stroe” a susţinut un scurt program artistic, iar primarul Emanoil Savin le-a amintit tuturor că adunarea lor în acel loc e posibilă datorită jertfei strămoşilor: ”Sunt convins că în sufletul tuturor există emoţia şi vibraţia specifice unei sărbători atât de importante. Nu putem decât să le păstrăm mereu vie memoria şi să-i cinstim în fiecare an pe cei care s-au jertfit pentru ţară şi neam”.
Pentru pomenirea sufletelor celor morţi, gospodinele din oraş au pregătit colivă, din care au împărţit tututor celor prezenţi.

Glasul militarilor
Și la Câmpina au fost comemorați eroii care şi-au dat viaţa pentru România. Depunerea de coroane s-a făcut la Cimitirul Eroilor, unde s-a oficiat şi o ceremonie religioasă. „Trebuie să le pomenim numele de câte ori avem ocazia, să trăim demn și să-i luăm ca modele uneori, nu neapărat pentru că și-au dat viața… Ei au plecat să execute o misiune, una de reîntregire a teritoriului țării, în cele două războaie mondiale”, a declarat preşedinte Asociaţiei „Cultul Eroilor”, Marian Dulă.
La Telega, evenimentul a fost unul emoţionant, mai ales că la comemorare au participat şi elevi ai Liceului Militar din Breaza. „Mi-am închinat tinerețea mea luptând pe front, alături de sute de consăteni, dintre care unii nu s-au mai întors. Decorația mea obținută din partea regelui Mihai I, în grad la ofițer la care am fost înaintat, reprezintă istoria vieții mele și devotamentul meu față de țară. Ca ei au fost mii, iar o parte din ei astăzi îi găsim scriși pe monumente”, a spus, în fața mulțimii, unul dintre veteranii de război prezenți la comemorare.
„Sunt foarte onorat să fiu aici, mai ales că sunt fiu al comunei; m-am născut și am crescut aici și sunt emoționat și de acum, în fiecare an am de gând să vin, pentru eroii comunei Telega. Pe această placă este și un străbunic al meu, pe care îl cinstesc și îl venerez”, a declarat lct. col. Sorin Goşu.
Copiii din Telega au participat cu drag la eveniment şi au învăţat ce înseamnă respectul pentru eroi. Claudia BÎRLĂ, Diana ROMAN

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co