Actualitate

Febra vaccinării a cuprins judeţulploiesti

vaccinCreşte numărul cadrelor medicale care se imunizează împotriva gripei porcine, odată cu aprovizionarea unităţilor sanitare din judeţ cu încă 30.000 de doze de vaccin.  Săptămâna aceasta, serul a ajuns la cabinetele medicilor de familie, dar doar 5% dintre pacienţii înscrişi pe listele acestora pot fi imunizaţi.

Teama de gripa de tip nou a băgat în sperieţi întregul personal medical prahovean care a refuzat, iniţial, imunizarea împotriva acestei boli. Cele mai multe solicitări pentru vaccinare au venit de la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie (SOG) Ploieşti, Spitalul de Pediatrie şi Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti. În prima fază, aici au fost distribuite 1.100 de doze, însă doar puţin peste 200 de cadre medicale s-au vaccinat. Situaţia s-a schimbat radical într-o singură zi, când 250 de persoane care lucrează în sistem au cerut acest lucru. Şi asta pentru că, numai săptămâna trecută, la nivelul judeţului, s-au confirmat zece cazuri noi de îmbolnăviri.

Doar 3.500 de persoane din grupele de risc, adică doar 15%, s-au vaccinat împotriva gripei porcine în luna decembrie, atunci când s-a desfăşurat campania Ministerului Sănătăţii. Reticenţa legată de „siguranţa” vaccinului aproape că s-a spulberat în aceste zile, când numărul îmbolnăvirilor confirmate în Prahova a ajuns la 200, s-au înregistrat trei decese în rândul tinerilor cu organisme sănătoase, după ce joi noapte, pe Secţia de Terapie Intensivă a SJU Ploieşti, a murit o lăuză în vârstă de 37 de ani. La începutul săptămânii, la secţiile de Terapie Intensivă, se aflau trei prahovence în stare gravă. În câteva zile, au mai apărut încă două cazuri grave: un bărbat de 33 de ani şi un pensionar în vârstă de 76 de ani.
Noi doze de vaccin
30.000 de doze noi de vaccin au ajuns în Prahova în ultimele zile. Cele mai multe solicitări au venit de la SJU Ploieşti, unde necesarul este de 1.500. La SOG Ploieşti, vaccinările erau aşteptate ca o gură de oxigen. S-au făcut chiar tabele cu semnături, un interes sporit venind şi din partea familiilor personalului medical. În plus, ca să nu mai fie probleme, directorul unităţii, dr. Călin Boeru, este decis să aplice sancţiuni disciplinare celor care nu vor să se imunizeze prin vaccinare. „Mai întâi, nu voi mai permite ca aceste cadre să se apropie de patul pacienţilor, iar dacă nici această măsură nu ajunge, voi merge chiar până la desfacerea contractului de muncă, pentru că nu este normal ca oamenii cei mai apropiaţi de sistem să nu înţeleagă importanţa vaccinării şi să pună astfel în pericol viaţa pacienţilor lor”, a declarat dr. Boeru.

Aprovizionarea medicilor de familie
În această săptămână, a început distribuirea dozelor de vaccin împotriva gripei porcine la cabinetele individuale din Ploieşti. Este vorba despre 20.000 de bucăţi, însă, doar 5% dintre pacienţii înscrişi pe listele acestora pot fi imunizaţi, deoarece cantităţile existente sunt insuficiente. Medicii de familie care au mii de pacienţi înscrişi au fost revoltaţi când au constatat că au primit cu mult sub necesarul de doze. „Au venit mai puţine decât necesarul şi de aceea am distribuit fiecărui medic de familie câte 5% din numărul de pacienţi. Desigur, odată cu noi primiri de la Bucureşti, se va suplimenta necesarul”, a declarat dr. Dan Decebal, purtător de cuvânt al DSP Prahova. În aceste condiţii, este clar că norocoşii care se vor vaccina vor fi cei care vor veni primii la cabinete. „Sunt foarte supărată, pentru că am 2.000 de pacienţi pe listă şi azi am primit 90 de doze. Cine va veni primul va dispune de acest vaccin. Pacienţii ne sună de vineri la cabinet să se intereseze dacă a venit vaccinul. Ce să le spun acum, că este atât de puţin?”, se întreba dr. Eliza Nicolae, medic de familie în Ploieşti.
Pe de altă parte, dacă la Bucureşti punctele de vaccinare au fost luate cu asalt încă de duminică, la Ploieşti, într-unul dintre cele trei centre, cel de la Spitalul de Boli Infecţioase, nu a fost aglomeraţie. În Prahova funcţionează, în această săptămână, 14 centre de vaccinare pentru populaţie, inclusiv pentru cea neasigurată.
La nivelul judeţului Prahova, sunt confirmate 222 de cazuri de gripă porcină. Medicii susţin că vaccinarea este singura care ne poate proteja împotriva virusului AH1N1. Organismul capătă imunitate la aproximativ două săptămâni de la injectarea serului. Pe de altă parte, specialiştii se aşteaptă la un nou val de îmbolnăviri, la sfârşitul lunii ianuarie.Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co