Actualitate

De astazi avem noi reguli pe Internet

Începând de astăzi, regulile privind protecția datelor cu caracter personal pe internet devin mai aspre, ceea ce înseamnă, cel puțin în teorie, că avem motive să ne simţim mai în siguranţă atunci când distribuim aceste date în mediul virtual.

A intrat în vigoare, la nivelul Uniunii Europene, noul Regulament privind Protecția Datelor (GDPR), care se dorește a fi un garant al securităţii din mediul virtual pentru toţi cei 741 de milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene. Cuvântul cheie este transparenţa.

Vom avea, de exemplu, dreptul de a primi datele stocate. Foarte important e că, odată cu intrarea în vigoare a regulamentului, toată politica de confidenţialitate şi de prelucrare a datelor trebuie să fie scrisă extrem de clar şi la obiect, iar tăcerea nu mai reprezintă consimţământ.

Concret, dacă nu am spus unui site că nu ne poate folosi datele, asta nu înseamnă că le poate stoca şi utiliza. Trebuie să fim informaţi şi trebuie să spunem da, însă numai după ce ni se spune clar ce se întâmplă cu datele noastre. De asemenea, europenii au dreptul de a le fi şterse anumite informaţii personale de pe Internet.

Regulile menționate trebuie respectate de către toate companiile care sunt pe piaţa comunitară.

Conform noului regulament, utilizatorii au şi dreptul de a solicita ştergerea totală a datelor de pe un cont sau portarea acestor date de pe o platformă pe alta.

Companiile care nu vor respecta noul regulament sunt pasibile de plata unor amenzi substanţiale, respectiv sume de până la 20 de milioane de euro sau 4% din cifra de afaceri globală, oricare dintre acestea este mai mare. În plus, utilizatorii care consideră că au fost prejudiciaţi pot obține despăgubiri.

 

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co