Dansul popular naşte pasiune
A obţinut peste 200 de premii la concursurile şi festivalurile de dans popular din ţară şi străinătate, unde a participat cu elevii săi, iar cei 300 de copii pe care îi instruieşte în prezent sunt cea de-a doua familie pe care o are.
Este vorba despre profesorul de dans popular de la Palatul Copiilor din Ploieşti, Sorin Petre, cel care a instruit, în cariera sa de peste 20 de ani, zeci de generaţii de copii, reuşind să imprime dansatorilor pasiunea pentru folclor. ”Reuşita în dansul popular înseamnă, în primul rând, foarte multă muncă şi dragoste pentru ceea ce faci. Elevii mei vin la curs din pură pasiune. Aici învaţă tainele dansului popular, aici fac primii paşi. Învaţă despre elementele costumului popular, care la noi în ţară este foarte diferit şi frumos, despre celelalte zone folclorice şi, cel mai important, învaţă să danseze. Această activitate le prinde bine, mai ales că în viaţă mai trebuie să fii şi altfel: pozitiv, vesel, să nu ai trac. Cei mai apreciaţi sunt aceia care ies pe scenă şi au aceste calităţi. Ei deja au făcut asta de nenumarate ori şi ştiu ce înseamnă un act artistic, devin mai responsabili şi, în general, devin mai atenţi cu persoana lor” explică profesorul Sorin Petre.
Copii îşi iubesc profesorul, mai ales că acesta îi învaţă, într-o manieră elegantă, tradiţiile, cultura şi tezaurul folcloric.
”Aştept cu nerăbdare, de fiecare dată, să vin la cursuri. Am început să vin ani aici acum trei ani şi îmi place foarte mult şi nu mi se pare greu. Profesorul nostru vrea ca paşii să ne iasă perfect atunci cănd ieşim pe scenă şi de aceea repetăm mult. Până nu iese perfect, nu se dă bătut, şi nici noi de altfel. Este un om foarte bun şi are răbdare cu noi” a declarat Beatrice Târşoreanu, una dintre elevele instructorului.
Rezultatele dau împlinirea profesională
Deşi iniţial a fost învăţător în comuna Bălţeşti, Sorin Petre se simte împlinit ca instructor de dans popular, iar rezultatele întăresc acest lucru, mai ales că a obţinut doar premii întâi şi doi. ”Determinarea pentru a deveni ceea ce sunt astăzi am primit-o în anul trei sau patru, când eram în Liceul Pedagogic şi când nu ştiam mare lucru despre jocul popular. Îl priveam aşa…, prin intermediul televizorului, însă nu m-am gândit niciodată, mai ales la vremea aceea, că din dansul popular voi face o meserie. Asta s-a întâmplat după anul 1990, când am venit la Palatul Copiilor şi am preluat ştafeta profesorului Dumitru Pârvu, cel care a avut aici o carieră de peste 30 de ani”, a explicat Sorin Petre.
Cei care vor să-şi înscrie copiii la secţia Dans Popular din cadrul Palatului Copiilor din Ploieşti sau la oricare altă activitate, gen informatică, şah, gimnastică ritmică, sau pictură, o pot face începând din luna octombrie, cursurile fiind gratuite. Mariana BADEA