Actualitate

Cresterea economica a Romaniei nu se traduce in reducerea saraciei (BM)

Deși România a înregistrat a doua cea mai rapidă creştere economică din Europa, aceasta nu s-a tradus în reducerea sărăciei, iar problema incluziunii este predominant o constantă rurală, în condițiile în care 70% dintre cei săraci trăiesc în aceste zone, arată un raport al Băncii Mondiale.

„Aproximativ 45% din populaţia ţării se află în zonele rurale, unde sărăcia este cu 20 de puncte procentuale mai mare decât în zonele urbane. Această dualitate puternică este manifestată prin oportunităţi inegale şi un acces inegal la pieţe, fapt ce nu se mai întâmplă în niciuna dintre ţările Uniunii Europene”, se precizează în document.

De asemenea, peste 900.000 de persoane (4,5%), trăiesc în sărăcie extremă în zonele marginalizate din România (3,2% din mediul urban şi 6,2% din populaţia rurală).

„Serviciile publice lipsesc sau sunt de slabă calitate, iar persoanele din comunităţile marginalizate au puţine oportunităţi de a obţine o educaţie mai bună sau un loc de muncă decent”, spun realizatorii raportului, care mai menționează și faptul că sărăcia şi degradarea materială a romilor au scăzut, dar au rămas la un nivel ridicat, în special în cartierele mărginaşe.

Raportul Băncii Mondiale face referire și la situația copiilor din România, arătând că „inegalitatea are un efect profund asupra copiilor, împiedicând mobilitatea economică şi cea a ţării, cu potenţial de creştere pe termen lung. Circa 4 din 10 copii români sunt săraci, numărul fiind cel mai mare din UE”.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co