Social

Cimitirul cu un singur gropar

groparCriza financiară ne-a adus în situaţia de a nu mai avea cine săpa gropile pentru morţi. Pentru că posturile în administraţia publică locală sunt blocate, la Ploieşti, schema  de personal a fost atât de redusă, încât unul dintre cimitire a rămas cu un singur gropar.

Situație fără precedent la cimitirul Eternitatea din Ploiești, unde Cristian Pârvu este singura persoană care a rămas încadrată în muncă pentru a săpa gropile necesare înmormântărilor. Omul se descurcă cum poate, dar atunci când e mult de treabă, abia face faţă situaţiei. De multe ori este nevoit să stea peste program. „De când cu iarna, este greu. Sap cam trei ore la o groapă, pentru că pământul este îngheţat şi pentru că e plin de piatră. Câteodată sap toată groapa şi pe urmă se scurge pământul mai ud de la jumătate şi o umple. Şi muncesc încă o dată şi tot aşa. E greu, dar ce pot să fac? Când sunt mai multe înmormântări mă mai ajută şi alţi gropari de la alte cimitire”, spune Cristian Pârvu. Bărbatul, care are 43 de ani,  face toate aceste sacrificii pentru salariul minim pe economie. El lucrează ca gropar de șapte ani, mai exact de când şi-a pierdut slujba de motostivuitor la o fabrică. Nu are o situaţie financiară dintre cele mai fericite…dar ştie că trebuie să-şi câştige cumva existenţa. „Unde să mă mai duc la vârsta mea, că nimeni nu te mai primeşte. Nici oamenii nu mai dau bani la gropar cum e obiceiul, spun toţi că au plătit în faţă, la adminstraţie. Nici măcar pachetul de pomană nu-l mai dau, când şi când primim câte ceva. Şi cu criza asta săracii, abia au cu ce îi înmormânta pe răposaţi, ce să ne mai dea şi nouă?”, spune groparul.
Posturi blocate în sistem
Directorul Administrației Domeniului Public și Privat (ADPP) Ploieşti speră la deblocarea posturilor şi, totodată, a situaţiei de la cimitirul respectiv. „E adevărat că avem deficit la Eternitatea, după ce unul dintre cei doi gropari a ieşit la pensie. Este cel mai mic cimitir administrat de noi, îl mai ajutăm din când în când, atunci când sunt multe înmormântări, dar tot e o problemă şi ne dorim să se rezolve, dar deocamdată nu putem face nimic”, a declarat directorul ADPP Ploieşti, Dan Ioniţă. La nivelul instituției sunt nu mai puţin de 80 de posturi care nu pot fi scoase la concurs din cauza blocajului existent de la Guvern. Deficienţe de personal sunt atât la pază, la spaţii verzi, cât şi la cimitire.Raluca EPARU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co