Imobiliare Valea Prahovei
Social

Morminte sub apă în localitatea Dârvari

cimitir-2Nu-şi mai pot plânge morţii, iar înmormântările pot fi făcute doar în satul vecin. E povestea tristă a locuitorilor din satul Dârvari al comunei Valea Călugărească. Aceștia s-au trezit cu cimititrul inundat.

Din cauza ploilor abundente şi a zăpezii care s-a topit, canalul de scurgere al unui şanţ s-a înfundat și cimitirul a devenit un mare lac. Mormintele au început să se surpe şi nivelul apei atinge şi 80 de cm. Nici gropi nu se mai pot face la Dârvari, în zonele mai ridicate, pentru că pământul musteşte, aşa că toţi defuncţii sunt înmormântaţi în cimitirul din satul vecin. Oamenii spun că apa a fost mult mai mare şi că abia la sfârșitul săptămânii trecute și-au mai făcut curaj să intre să aprindă lumânări la căpătâiul celor dragi, dar e o adevărată aventură. „E mai jos o fată care a fost  înmormântată prin decembrie. Acolo s-a lăsat mormântul rău. Aproape că atinge sicriul, aşa pare. A fost apă multă şi nu are unde să se ducă. Nimeni nu face nimic”, spune săteanul Nicoale Arion.
Se tem de hoți
Acolo unde nu pare că ar fi apă, pământul este atât de saturat, încât se afundă ca nisipurile mişcătoare. Sătenii se tem că hoţii de fier vechi le vor fura crucile şi sunt hotărâţi să stea de pază în cimitir. Autorităţile locale din Valea Călugărească spun că au făcut tot ce s-a putut şi că au desfundat şanţul, dar apele se retrag cu greu. „Şi câmpul de lângă cimitir este inundat aşa că nu ştiu ce am putea face. De multă vreme nu s-a mai întâmplat aşa ceva. Adică eu nu-mi amintesc ca în ultimii zece ani să mai fi fost aşa ceva. Avem un cimitir la Coslegi, la cinci kilometri distanță şi, deocamdată, acolo vor fi duşi morţii, pentru că aici nu se poate săpa groapă”, a declarat Vasilică Neacşu, primarul din Valea Călugărească. Cimitirul din Dârvari are peste 300 de locuri de veci.  R. E.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co