Actualitate

Morminte din epoca bronzului, în localitatea Păulești

Într-o remarcabilă incursiune în trecut, arheologii din cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, sub conducerea lui Alin Frînculeasa, au efectuat săpături arheologice preventive în localitatea Păulești, dezvăluind o adevărată comoară a istoriei. Într-o perioadă de peste cinci săptămâni, începând din aprilie și până în mai 2024, echipa condusă de Frînculeasa, alături de Octav Negrea, Claudia Dumitrescu și Eduard Ghinea, a investigat trei tumuli din pământ, dovezi ale unei antice comunități umane.

Aceste tumuli, ridicați acum aproape cinci milenii, au oferit arheologilor o privire fascinantă în ritualurile funerare ale vechilor comunități din epoca bronzului. Înălțându-se cu o înălțime cuprinsă între 0,6 și 1 metru și având diametre de 25 până la 35 de metri, aceste movile de pământ ascundeau morminte ce datează de milenii.

Descoperirile au fost impresionante: patru morminte au fost identificate, fiecare purtând cu sine semne ale unei vieți de altădată. În primul mormânt, atribuit unui adult de sex masculin, arheologii au identificat indicii importante asupra obiceiurilor funerare.

În cel de-al doilea tumul, o mormânt atribuit unui copil a oferit o surpriză neașteptată: două inele de buclă din argint și bulgări de ocru, ambele înfățișând semnificații simbolice profunde pentru acea epocă. În același tumul, un alt mormânt a relevat o poziție de înmormântare mai puțin obișnuită, cu un individ așezat lateral.

În timp ce cercetările continua, un al treilea mormânt, din cel de-al treilea tumul, a prezentat un individ adult cu o constituție fizică masivă, depozitând un bulgăre de ocru roșu în apropierea umărului stâng, simbol al puterii și vitalității în acea perioadă îndepărtată.

Aceste descoperiri nu numai că îmbogățesc cunoștințele noastre despre populațiile antice care au locuit în aceste meleaguri, dar și subliniază importanța protejării și conservării patrimoniului arheologic, care în zilele noastre este expus riscului de distrugere din cauza investițiilor industriale și imobiliare.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co