Actualitate

Cariera, piaza rea din Măgureni

protest-magureniAm fost mințiți! Asta au spus într-un glas, cei aproape 200 de protestatari din comuna Măgureni, care au protestat miercurea trecută la Ploiești.

Oamenii au venit cu jalba în proțap în fața Palatului Administrativ și au spus într-un glas că de peste doi ani nu  mai au liniște din cauza unei cariere de piatră ce urmează să se deschidă în comună. Ei s-au plâns că localitatea va fi poluată, iar locuințele afectate de traficul greu. Deja câteva hectare de pădure de pe un deal au fost tăiate și oamenii se tem de tot ce e mai rău din partea firmei care, nu de mult, le promitea locuri de muncă. Protestatarii nu sunt la primul gest de acest fel, ei întâlnindu-se de nenumărate ori, în comună, pentru a opri exploatarea.
“Am fost mințiți, la început, că vor să facă o pistă de motocros, să facă un sanatoriu, un complex turistic și a ajuns la carieră… Vă dați seama ce se poate întâmpla. Asta înseamnă praf, mizerie dărâmat de case…“, a spus unul dintre localnici.
“Trec mereu camioanele, e zgomot, se face praf, va fi poluare mare și nu se poate trăi așa… Iar pe ploaie, dacă se scoate de aici tot dealul asta, o să se facă inundații, ne ia cu totul…“, a explicat o femeie. “Noi ținem la dealul ăla, ăla ne apără și de viscole, și de furtuni, oxigen avem din abundență, plus că atunci când vor băga utilaje grele se vor dărâma pereții, se va distruge și pânza freatică“, a spus un alt localnic din Măgureni.

Vor merge până la capăt
Oamenii sunt hotărâți să recurgă la soluții extreme ca să oprească activitatea de la cariera de piatră. “Dacă nu se rezolvă, nu plecăm, stăm acolo și cu asta basta. Doar nu vor trece cu mașinile peste noi“, a mărturisit unul dintre protestatari.
Oamenii spun că prin comună s-a auzit că firma bucureșteană are interese să deschidă cariera de piatră pentru că pe acel loc s-au găsit zăcăminte de uraniu. Întreaga poveste a început în vara anului 2007, când mulți săteni și-au vândut terenul din acea zonă, după ce li s-a spus că acolo se va construi ba un azil pentru bătrâni, ba o pistă de motocros.
În 2008, firma a exploatat zona fără autorizare și a fost amendată de Garda de Mediu Prahova. Acum, prefectul județului a promis că va declanșa o anchetă și va încerca să-i sprijine pe oameni.

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co