Actualitate

Capelă la Spitalul Câmpina – Din dragoste de Dumnezeu

Părintele duhovnicesc Ionuţ Butoiu este cunoscut pentru harul şi răbdarea cu care alină suferinţele celor internaţi sau ale rudele acestora, la Spitalul Municipal Câmpina. În scurt timp, va fi cunoscut şi drept ctitor.

Când a intrat pe poarta instituţiei medicale, în 2007, nu avea unde să slujească sau să-i primească pe credincioşi, ţinând slujbele într-un hol al spitalului. În timp, conducerea acestuia i-a pus la dispoziţie o cămăruţă la parter, pe care părintele a transformat-o în paraclis. Cea mai mare dorinţă a lui Ionuţ Butoiu şi, cu siguranţă, şi a multora dintre enoriaşi este să construiască o bisericuţă în incinta spitalului. „Am avut un teren în faţa instituţiei, sfinţit în anul 2001, unde, din diverse motive, nu s-a putut construi bisericuţa. În final, acest teren nu a mai putut fi folosit. Astfel, mi s-a dat un altul, în spatele spitalului, destul de îngust – 207 metri pătraţi -, din care suprafaţa construibilă va fi 80 de metri pătraţi. De fapt, o capelă de 11/5, fără turlă şi fără clopot, 55 de metri pătraţi în interior. Va fi făcută din cărămidă”, a declarat părintele Ionuţ Butoiu.
După cinci ani, acesta a reuşit, cu mare greutate, să obţină autorizaţia de construire. O parte dintre angajaţii din spital, care nu sunt cadre medicale, l-au ajutat, zilele acestea, în sensul că au curăţat locul unde se doreşte a fi ridica biserica. Părintele Ionuţ Butoiu se pregăteşte, acum, să facă demersurile de rigoare către Arhiepiscopie, pentru sfinţirea terenului de către un arhiereu, ca mai apoi să se poată demara lucrările. Ceea ce este inedit în toată această poveste ce implică ridicarea bisericuţei este faptul că părintele nu are niciun ban. Ba, mai mult, este hotărât să nu ceară nimănui nimic, ci doar să primească ajutor de la oricine va dori să o facă. „Nu avem, deocamdată, pe nimeni, pentru că nici nu am făcut încă public acest lucru. Abia acum, prin intermediul ziarului Valea Prahovei, vorbesc despre faptul că am reuşit să obţinem autorizaţie de construire. Dar, cu siguranţă că ne vor ajuta şi medicii, deşi au şi dânşii probleme. Ştiţi cum vreau să fac această bisericuţă? Eu nu vreau să mă duc să cer. Oamenii s-au săturat să mai dea! Unde să dea, mai întâi? Am zis că mă pun în genunchi şi mă rog la Dumnezeu, ca să trimită El pe cel care vrea să dea! Să zică el, cel care vine, că a auzit că vreau să fac o biserică şi îmi dă şi el doi lei. Şi-l pomenesc ca ctitor toată viaţa mea! Să vină cine o veni, din dragoste pentru Dumnezeu. Cine are un surplus de bani în buzunar şi vrea să-l dea, e bine venit. Trebuie să vă spun că, în spatele meu, am, ca ajutor, şi preoţii din Câmpina. De mai bine de un an sunt alături de mine. Vreau să le mulţumesc public tuturor preoţilor din Câmpina pentru că m-au susţinut cu bani. Eu nu am salariu. Şi ei s-au hotărât să-mi facă salariu numai să nu plec, pentru că trebuia să fiu numit preot în altă parte. Şi m-au luat sub aripa lor, făcând chetă lunar, pentru a avea salariu, plus că m-au susţinut şi pentru a face această biserică. Am strâns 7.000 de lei de când sunt aici, mai sunt 5.000, pentru că a trebuit să mai dau şi la proiect. Foarte puţin am dat, pentru că mi l-a făcut o doamnă arhitect, aproape degeaba. Orice ban pe care mi l-au dat l-am pus deoparte. Şi putem începe cu ei lucrarea”, povesteşte părintele Butoiu, cu mult optimism, dar şi recunoştinţă faţă de cei ce-l ajută.

În semn de recunoştinţă
Bisericuţa în sine se doreşte a fi o ofrandă adusă lui Dumnezeu de către părintele Ionuţ Butoiu, ţinând cont că a revenit la viaţă după un accident grav, petrecut în 2008. Atunci, medicii îi dăduseră un verdict cumplit, după fractura cervicală cu paralizie totală: stare generală alterată grav, nu va mai putea merge niciodată, moarte iminentă! Cu o voinţă extraordinară, dar mai ales cu o infinită credinţă în Dumnezeu, părintele Ionuţ Butoiu şi-a revenit miraculos, lucru recunoscut chiar şi de medici. Capela, pe care o va ridica în curtea spitalului, este o modalitate de a-i mulţumi Domnului că s-a născut a doua oară, dar şi o lucrare prin care doreşte să aducă alinare sufletească, să le fie de folos tuturor enoriaşilor care îi vor trece pragul.  Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co