Actualitate

Cadrele medicale, la limita răbdării

După ce anul trecut s-au trezit cu salariul diminuat şi sporurile tăiate, cadrele medicale nu au mai primit nici tichetele de masă pentru luna ianuarie.

În această situaţie sunt 3.000 de cadre medicale prahovene, dar şi personal TESA. Tichetele nu au ajuns la mai multe spitale din județ, din cauza fondurilor insuficiente de care acestea dispun. Valoarea unui tichet de masă este de 8,3 lei. Fiecare salariat din sistemul sanitar ar trebui să beneficieze, conform legii, de 20 de astfel de bonuri, în fiecare lună. Reprezentanţii Sanitas acuză Casa de Asigurări de Sănătate că nu a alocat fondurile necesare. “Pentru luna ianuarie au primit mai mult cadrele medicale din spitalele mici. După cum bine ştiţi în acest moment, între spitale şi Casa de Asigurări nu există un contract cadru, ci doar un act adiţional care nu acoperă şi cheltuielile acestea”, a declarat vicepreşedintele Sanitas Prahova, Dan Stroe.  “Bugetul de venituri şi cheltuieli a fost acordat cu o sumă mai mică cu 10% faţă de primul trimestru al anului trecut, motiv pentru care am făcut o adresă către toate unităţile sanitare din judeţ în atenţia managerului unităţii, în sensul de a se acorda tichete de masă tuturor salariaţiilor, deoarece există o lege în acest sens”, a declarat şi preşedintele Sanitas Prahova, Luminiţa Gologan.

Cealaltă parte
Din contră, conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Prahova susţine că acordarea tichetelor de masă ţine strict de spitale şi de banii pe care acestea îi au. “Casa de Asigurări nu are nicio legătură cu aceste tichete. Noi plătim doar servicii medicale. Din aceşti bani, fiecare manager în parte trebuie să ştie cum îşi gestionează banii”, a declarat preşedintele CJAS Prahova, dr. Roxana Crăciun.
Managerii de spitale spun, însă, că nu pot aloca fonduri pentru plata acestor drepturi, deoarece ar trebui să depăşească plafonul de 70% pentru cheltuieli. Tichetele s-ar putea acorda abia din martie în mai toate unităţile sanitare mari din judeţ.
Singurele instituții de profil din Prahova care nu au probleme cu acordare tichetelor de masă sunt cele mici, cum ar fi spitalele din Floreşti, Sinaia, Câmpina, Bălţeşti, Plopeni sau Breaza. La cel mai mare spital, cel de urgenţă, unde cu tot cu personal TESA sunt aproape 2.200 de salariati, efortul financiar pentru alocarea de tichete de masă ar fi de 2,5 miliarde de lei vechi. Raluca EPARU

Targul National Imobiliar (TNI)
Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co