Actualitate

Spitalul Câmpina – Sporurile rămân netăiate

Joi, 8 martie, cadrele medicale ale Spitalului Municipal Câmpina au aflat printr-un comunicat intern dat de către conducere, că vor lua mai puţini bani în ziua de salariu. Au urmat o serie de discuţii la finalul cărora, a doua zi, spiritele s-au calmat şi spectrul reducerii unor sporuri a fost înlăturat.

Iniţial, la cadrele medicale a ajuns o hotărâre a Consiliului de Administraţie al instituţiei, prin care urma să se aplice măsuri de reducere a cheltuielilor de personal, începând cu 01.02.2012. Aşa cum reiese din comunicat, se dorea „reducerea sporurilor pentru gărzile efectuate de medici la limita minimă legală (25 % pentru gărzile efectuate în cursul săptămânii, faţă de 50% cât este în prezent, şi 50% pentru gărzile efectuate în weekend, faţă de 100% cât este în prezent; acordarea sporului de noapte de 25% pentru timpul lucrat în timpul nopţii, faţă de sporul de tură de 15%, acordat pentru timpul lucrat în cele trei ture; acordarea unei zile de concediu fără plată în luna februarie, care va fi luată în cursul lunii martie”.
Reacţie imediată
În urma acestor veşti neplăcute, cadrele medicale din spital au fost la un pas de a intra în grevă. A fost anunţată lidera de sindicat a Sanitas Prahova, Luminiţa Gologan, care a venit şi a luat parte la discuţiile cu angajaţii spitalului, alături de managerul acestuia, medicul Alexandru Matei. „Nu s-a luat, încă, nicio decizie. Împreună cu echipa managerială am discutat în vederea găsirii unor soluţii. Problema este financiară, întrucât actele adiţionale pe care le-au semnat angajatorii cu CNAS nu corespund nevoilor spitalului. Aşa ceva nu se întâmplă numai la Spitalul Câmpina, ci şi la altele, din păcate. Chiar considerăm că judeţul Prahova e un judeţ discriminat, în privinţa fondurilor alocate de către CNAS. Noi am făcut o solicitare către aceştia, pentru a vedea cum sunt distribuite fondurile, pentru fiecare judeţ în parte. Am informaţii că alte judeţe nu se confruntă cu problemele cu care ne confruntăm noi”, a spus lidera de sindicat Luminiţa Gologan.
Prezent la discuţie, managerul spitalului, dr. Alexandru Matei, a ţinut să facă precizări referitoare la situaţia tensionată creată de reducerile de cheltuieli. „Nu a fost un conflict. Am încercat să reducem, dar n-am redus, nişte sporuri pentru gărzi, la limita minimă legală. O să reanalizăm, o să mai discutăm cu colegii, pentru a găsi o soluţie”.
A doua zi, s-a revenit asupra acestei situaţii, făcându-se din nou declaraţii de presă cu privire la temerile unor reduceri de cheltuieli din spital, în contextul implicării primarului Horia Tiseanu. „Ieri eram la nivelul discuţiilor, au fost nişte propuneri care urmau să fie analizate împreună cu şefii de secţie, împreună cu liderul de sindicat. Ne pare rău de ceea ce s-a întâmplat ieri şi eu sunt mai supărată. Am mai fost contactată de colegi de-ai dumneavoastră, pe care, civilizat, politicos, i-am rugat să fiu lăsată un timp, ca să pot da nişte date oficiale, corecte. Am vorbit la telefon cu cineva din presă, spunând că suntem supăraţi, că suntem într-o anume situaţie. Dar de la un telefon, să apară într-o publicaţie ca fiind o declaraţie oficială, nu mi se pare normal… Şi să profiţi şi de o anume stare emoţională… Astăzi (9 martie – n.r.), oficial vă putem spune că s-au luat nişte decizii, s-au luat nişte hotărâri bune, pentru toţi salariaţii. Noi vrem să se delimiteze clar, propunere, soluţie, hotărâre. Nu suntem mandataţi ca purtători de cuvânt, să luăm nişte hotărâri, să ne jucăm cu vorbele despre drepturile salariale. Au fost în discuţie sporurile, nu pot să neg. Dar aceste sporuri, conform legii, trimestrial, şi funcţie de buget sau anume situaţii, pot fi modificate prin comitetul director. În concluzie, nu se întâmplă nimic nici cu salariile, nici cu sporurile. S-a regândit toată strategia”, a ţinut să precizeze purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Câmpina, Elena Dumitrescu.
Salvaţi de municipalitate
Pe de altă parte şi primarul Câmpinei a dat asigurări în ceea ce priveşte siguranţa salariilor şi sporurilor, fiind tranşant, în acelaşi timp, cu medicii şefi de secţie care nu respectă regulile impuse de CAS. „Luând în discuţie situaţia creată la Spitalul Municipal Câmpina, pot să vă spun că nu se vor tăia sporurile, vor rămâne aşa cum au fost şi nu se va acorda acea zi de concediu fără plată de care s-a vorbit. Trebuie însă ca medicii şefi de secţie, aşa cum am discutat şi cu managerul spitalului, domnul Matei, şi cu Consiliul Director, să respecte cifrele de internare, de pacienţi, comunicate şi stabilite împreună cu CAS, astfel încât toate salariile să se poată acorda aşa cum trebuie. Chiar şi sporurile care în acest moment sunt la maxim. Dar dacă medicii şefi de secţie nu au suficientă responsabilitate şi nu respectă acea cifră de internări comunicată de CAS, secţia respectivă va primi bani mai puţini. Am rugat conducerea spitalului să facă o delimitare pe secţii. În cazul care şefii de secţie fac aşa cum îi taie capul, atunci vor primi mai puţini bani pe”, a declarat primarul Horia Tiseanu.
Ulterior, apele s-au liniştit, activitatea în instituţie desfăşurându-se în condiţii normale. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co