Cadrele medicale au şansa recalificării
Federația Sanitas se preocupă de viitorul cadrelor care activează în sistemul sanitar românesc. Acestora li se oferă șansa de a urma gratuit cursuri de recalificare profesională, printr-un program derulat la nivel național. Nu se știe niciodată când prinde bine o pregătire în plus.
“Obține o nouă calificare! E șansa ta pentru viitor”! Aceasta este deviza unui proiect cofinanțat din fondul social european contractat de Federația Sanitas din România. Organizația sindicală vine, astfel, în sprijinul angajaților din sectorul medic/sanitar printr-un program amplu de cursuri de calificare, recalificare și dobândire de noi competențe.
În județul Prahova, cursurile respective au început ieri, pentru patru grupe a câte 28 de cursanți. Alte două grupe vor începe în perioada următoare.
“Aceștia vor face cursuri de calificare pentru baby-siter și îngrijitori de bolnavi la domiciliu, cursuri care vor fi gratuite, deci cursanții nu vor plăti niciun ban”, a declarat președintele Sanitas Prahova, Luminița Gologan.
Formare profesională pentru
mii de angajați
Acesta este primul proiect din sectorul medic/sanitar din România, care propune formare profesională continuă pentru 3.000 de angajați, dintre care 2.700 sunt femei. “Ne-am gândit că transformările pot să ducă la niște spitale medico-sociale și atunci această competență nu face decât să-i ajute în ceea ce vor face în continuare. În niciun caz nu are legătură cu datul afară, sau cu eliminarea din sistem a asistenților medicali. Prioritatea principală și politica Sanitas este să nu plece nimeni și este o garanție scrisă, de zilele trecute, a ministrului, deci nu este cazul, dar nu e bine să nu facem nimic. Ne pregătim, banii Comunității Europene pot ajuta prin acesta și la ajutorarea unor persoane care, mai repede se vor descurca în anumite domenii…, în acest sistem de îngrijire la domiciliu, îngrijiri de bătrâni”, a declarat vicepreședintele Sanitas România, Leonard Bărăscu.
Cursurile sunt pentru pregatirea in mai multe meserii cum ar fi frizer, bucătar, ospatar, agent de pază şi ordine sau instalator, dar deocamdată cadrele medicale au ales profesiile cerute pe piaţa muncii din străinătate.
Recunoașterea pregătirii profesionale
Cei care vor urma aceste forme de specializare vor avea avantajul recunoașterii, atât în țară, cât și în afara acesteia, a noilor competențe dobândite. “Cursanții vor beneficia, la absolvire, de un certificat de calificare, care este recunoscut atât pe plan național, cât și la nivel european”, a explicat Luminița Gologan. Aşa cum era de așteptat, din cele patru grupe formate acum, cursanții a trei dintre ele vor să se califice în îngrijirea copiilor. “Cursurile le fac pentru o calificare în plus. M-am gândit că nu se știe în viață ce se va întâmpla și oricând sunt binevenite. M-am orientat la cursul de baby-sitter. Îmi plac copiii, am o fetiță, și nu se știe în viață, poate pot să fac o grădiniță, două… M-am gândit să plec și în străinătate, dacă aici nu va mai merge treaba, după cum sunt vremurile”, a spus Florina Alecu, asistent medical participant la această acțiune a Federației Sanitas.
În cadrul programului, au prioritate angajații necalificați, sau cei cu un nivel scăzut de calificare. Cursul de baby-siter va dura zece săptămâni, iar cel de îngrijire la domiciliu, 20 de săptămâni.Raluca EPARU