Actualitate

Bursă mare, norocoşi puţini

bursa-2Vinerea trecută, a avut loc prima bursă generală a locurilor de muncă de anul acesta. În Prahova, acest eveniment s-a ţinut simultan la Ploieşti, la Câmpina şi la Vălenii de Munte. În total, au participat 83 de agenţi economici, dar puţine persoane şi-au şi găsit pe loc o slujbă.

La Ploieşti, 1.180 de persoane au luat cu asalt intrarea în Casa de Cultură a Sindicatelor, locul unde s-a desfăşurat acţiunea de aici a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova. Cu CV-uri, sau doar speranţa că vor găsi în sfârşit un loc de muncă, oamenii au aşteptat să fie primiţi pe rând în sală. Pentru că au fost mulţi, s-au şi îmbrâncit, de teamă că nu vor mai prinde ofertele bune, dar nimeni nu a fost rănit, pentru că jandarmii au vegheat la intrare. Aşa cum era de aşteptat, cei mai mulţi dintre solicitanţii unei slujbe au fost oameni trecuţi de 40 de ani. Unii au găsit ceva, alţii mai au de căutat. „Eu aş fi vrut un loc de muncă în domeniul relaţiilor publice, dar este foarte greu pentru absolvenţii de studii superioare, cu atât mai mult cu cât nu am experienţă şi asta se cere. O să mai caut, nu am ce să fac, sper că voi găsi până la urmă”, a spus o solicitantă.

Unii au doar problema salariului
Cei care şi-au găsit exact în domeniul pe care îl solicitau sunt oameni cu experienţă, care stau acum să se gândească la negocieri salariale. „Am mai lucrat şi înainte pe bani de nimic. Eu am vrut în construcţii şi nu a venit decât o singură firmă. A rămas să discut cu angajatorul, să vedem”, a spus un bărbat în vârstă de peste 40 de ani. Multora dintre cei veniţi la bursă nu le-a fost pe plac oferta, chiar dacă cei 25 de angajatori prezenţi au fost dispuşi să primească şi oameni fără experienţă pe care să-i califice la locul de muncă. Domeniile au fost destul de variate, atât pentru calificaţi, cât şi pentru necalificaţi. Cele mai multe locuri de muncă au fost oferite în domenii ca fabricarea de produse textile, industria alimentară, construcţii, asigurări, comerţ (gestionar presă, vânzător, agent vânzări), fabricare maşini şi utilaje (inginer tehnolog construcţii metalice), activităţi de servicii privind forţa de muncă (director vânzări, inginer economist, specialist resurse umane). Doar la Ploieşti, angajatorii au venit cu 803 locuri de muncă disponibile.

13 au avut noroc
La Câmpina, Bursa Locurilor de Muncă s-a ţinut la Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza”. Încă de la primele ore ale dimineţii, scările care duc către Sala Mică s-au dovedit a fi neîncăpătoare pentru cei care s-au săturat să fie şomeri, care vor un loc de muncă. Deşi, iniţial, se vorbea de 24 de societăţi care vor participa, până la urmă s-au prezentat 33, care au scos pe piaţă 158 de posturi pentru angajare.
„Faptul că noi am reuşit să aducem 30 de angajatori este un lucru foarte bun”, a declarat şeful Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Câmpina, Liliana Vasile.
Au fost cozi în faţa fiecărui angajator şi reprezentanţii firmelor s-au declarat, în mare parte, mulţumiţi de oamenii care au depus CV-uri. „Avem zece locuri, confecţioneri pentru îmbrăcăminte, pentru bărbaţi. Două persoane se pare că întrunesc condiţiile, dar mai rămâne să susţină şi proba practică”, a declarat un angajator prezent.

Unii au venit de… formă
În afară de cei care doreau să-şi găsească un loc de muncă, unii au venit doar pentru a face rost de o ştampilă pe carnet. Unul dintre locurile unde s-au îngrămădit tinerii a fost cel din faţa reprezentanţilor Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”, care au fost prezenţi pentru a-şi prezenta oferta educaţională.
La final, la Câmpina, s-a făcut numărătoare şi a reieşit faptul că au participat 524 de persoane, dintre care 13 au fost angajate pe loc, iar alte 182 au fost selecţionate în vederea încadrării.Raluca EPARU, Relu NISTOR

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co