Cultura

Biserica dintre munţi

Dintre toate satele prahovene, Trăisteni, din comuna Valea Doftanei, are unul dintre cele mai frumoase monumente religioase. Încă de la intrarea în curtea bisericii, te întâmpină o alee de brazi, ce deschide apoi priveliştea, îţi arată biserica în toată splendoarea ei. De zeci de ani, acest loc este sufletul părintelui Ion Albu. „Păstoresc această biserică de 44 de ani. Este un monument între munţii Văii Doftanei, construit între anii 1926 – 1942”, spune preotul. Construcţia face, de mulţi ani, cinste acestui sat, ce încă mai păstrează din tradiţiile la care cei bătrâni ţin atât de mult. Anii 1931-1932 au însemnat aducerea mobilierului şi realizarea picturii. Sfinţirea acestei biserici a avut loc pe 30 iunie 1942. Pictura, în ciuda anilor care au trecut peste ea, arată încă foarte bine şi biserica este vizitată de oameni de pretutindeni. „Pictura a fost executată de vestitul pictor istoric Dimitrie D. Stoica din Bucureşti, pictură în ulei, stil bizantin”, a spus preotul.
Biserica, cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, are cu atât mai mare valoare cu cât adăposteşte portretul regelui Mihai. „În biserică, în dreapta, cum intrăm, am redescoperit chipul regelui Mihai. El a fost tencuit până în 1987 – 1988, când, cu pictorul care a restaurat pictura, am decopertat acest portret”, a explicat preotul.
Aşadar, trecând prin Valea Doftanei, în drumul spre inima pădurii, merită să te opreşti şi la această biserică, mare şi atât de frumoasă, mândria locuitorilor din zonă. D. R.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co