Actualitate

Bilant de sezon pe litoral, mai multi turisti in 2016

Bilant la final de sezon: Peste 1 milion de turisti romani si straini si-au facut vacantele pe litoral, cu 11% mai multi ca anul trecut

Numarul turistilor romani care si-au petrecut vacanta in acest an pe litoralul romanesc a depasit 950.000, in crestere cu 11% fata de anul trecut, in timp ce turistii straini au venit cu 10% mai multi, ajungand la 50.000. Astfel, numarul total de turisti cazati in structurile clasificate de primire turistica de la malul marii a depasit 1 milion de persoane, cifra record in ultimii opt ani, potrivit unei analize a Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).
In acest sezon se vad rezultatele beneficiilor fiscale, printre care reducerea TVA-ul la alimentatie si largirea conceptului de cazare, toate acestea datorandu-se eforturilor depuse de membrii FPTR in ultima perioada. La acestea, se adauga si vremea buna din varf de sezon, dar – sa recunoastem – si contextul politic international, ceea ce facut ca numarul de turisti sa creasca fata de anul trecut.

litoral-mamaia

Chiar daca cifrele nu sunt impresionante, important este ca exista o crestere a numarului de turisti straini pe litoralul romanesc, iar aceasta este de doua cifre: 10%. Peste 50.000 de straini au venit in acest an in statiunile romanesti de la Marea Neagra, adaugandu-li-se celor 950.000 de turisti autohtoni. Practic, turistii romani au venit intr-un numar mai mare cu 11% comparativ cu raportarile de anul trecut.

Asa cum am mai spus, cresterea se datoreaza conjuncturii internationale, Romania fiind considerata in acest context o destinatie sigura. Turisti cu venituri mult peste medie (implicit rudele acestora), dintre care multi au ales in alti ani statiuni din Turcia, acum ramas in tara.

Dupa un inceput mai timid in luna mai, cererea a explodat in perioada iulie – august, iar in septembrie s-au majorat semnificativ vanzarile sejururilor, in special prin programele,”Inscrieri Timpurii” si “Litoralul pentru toti”. Au ajutat foarte mult si controalele ANAF, care si-au dovedit eficienta, dar a contat si ca prima etapa a lucrarilor pentru largirea plajelor s-a incheiat cu succes. In paralel a crescut calitatea serviciilor oferite si a numarul mare de oferte personalizate, in functie de specificul zonei (cluburi, tineret, familisti, zone salbatice etc.). O parte din succesul acestui sezon se datoreaza si eficientei masurilor de indrumare si control intreprinse la deschidere si in timpul sezonului, dar si colaborarii bune a reprezentantilor ANT cu autoritatile locale.

Punctele slabe ale acestui sezon sunt neintroducerea impozitului specific si “boicotul CNADR”, care a afectat statiunile din sudul litoralului, prin tergiversarea de 7 ani a lucrarilor la podul de la Agigea. Acestora li s-a adaugat boicotul CFR, “victimele” fiind tot statiunile din sud, prin neintroducerea de garnituri suficiente pe aceasta ruta, iar peste toate s-a resimtit puternic nepasarea autoritatilor locale fata de aspectul statiunilor.

Pentru turismul de sejur preturile vacantelor nu au crescut sau au crescut nesemnificativ in ultimii ani. Insa pentru turismul de weekend si alte sarbatori legale, tarifele au crescut in acest sezon, avand in vedere cererea foarte mare. In schimb, tragand linie, pe total sezon tarifele nu au fost sensibil mai mari comparativ cu anul trecut. In lunile iulie si august, o parte din marii turoperatori nu au mai avut la vanzare spatii de cazare in foarte multe structuri de primire turistica.

Estimam ca anul viitor, avand in vedere realizarile si profitul obtinut in2016, o parte dintre investitori, in special din nordul zonei Mamaia si sudul litoralului, vor fi interesati de noi investitii. Vor continua investitiile in structurile de primire turistica existente, astfel incat sa se ridice gradul de confort spre minimum 3 stele.

Conjuctura internationala se arata a fi in continuare favorabila dezvoltarii turismului intern si a incoming-ului.

Va continua cresterea semnificativa a vanzarilor de sejururi, inclusiv cresterea ponderii voucherelor de vacanta, dar se vor majora si vanzarile prin oferte de tip ,”Inscrieri Timpurii”, in cazul in care vor fi corect stabilite tarifele aferente si perioadele in care se vor acorda reduceri, bineinteles cu plata integrala a contravalorii sejururilor vandute, la sfarsitul fiecarei perioade.

Dupa experienta ultimelor sezoane, estimam, de asemenea, ca si anul viitor va scadea ponderea vanzarilor de vacante la mare prin agentiile de turism, ajungand pentru prima data in ultimii 25 de ani sa acopere mai putin de jumatate din totalul vanzarilor.

Anul 2017 va fi primul de dupa 2008, in care va avea loc o crestere semnificativa a tarifelor, deoarece in perioada 1 iunie – 26 august 2017 estimam ca vor fi foarte putine spatii de cazare disponibile, si acestea numai in anumite hoteluri din sudul litoralului, deci va fi o mare presiune pe cerere in varf de sezon. Tarifele vor creste si pentru ca s-au majorat cheltuielile hotelerilor: au crescut salariile, cu o medie de 20%, iar preturile alimentelor s-au majorat treptat, dar semnificativ.

Anul viitor va exista o disputa intre marii turoperatori care au o bonitate recunoscuta in vederea contractarii spatiilor de cazare, in special a celor de 3, 4 si 5 stele, care ofera demipensiune, pensiune completa si all inclusive. Aceste agentii de turism vor putea oferi garantii (avand inclusiv linii de credit), iar contravaloarea sejururilor se va regasi integral in contul prestatorilor de servicii, inca de la inceperea sejurului.

In concluzie, FPTR estimeaza ca anul viitor va fi mai bun decat 2016 atat ca investitii pe litoral, ca numar de turisti, dar si ca incasaril ale hotelierilor.

*Aceste date sunt aproximative, au fost obtinute in urma estimarilor furnizate de membrii FPTR si a sondajului aplicat unui numar semnificativ de operatori din turism.

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co