Actualitate

Bariere de hrană pentru urşi

Vremea rece de afară şi iarna care se apropie afectează animalele sălbatice, aşa încât mistreţii, căprioarele şi urşii au nevoie de suplimente alimentare pentru a supravieţui. 

Angajaţii Ocolului Silvic Sinaia le-au dus de mâncare în mijlocul pădurii, acolo unde sunt amenajate barierele de hrană. Căprioarele şi cerbii au primit lucernă şi bulgări de sare, mistreţii boabe de porumb, iar pe urşi îi aşteaptă grăunţe bogate în proteine. Dacă la cerbi şi căprioare vara este pusă doar sare, pentru urşi, barierele de hrană sunt alimentate tot anul. Prin aceste măsuri, se doreşte limitarea numărului de animale care vin în oraş la tomberoane.

Ursul trebuie să rămână

departe de om
Şeful Ocolului Silvic Sinaia, Pompiliu Creţu, este de părere că şi oamenii sunt de vină pentru vizitele urşilor în staţiuni. „Primul instinct trezit de urs asupra omului este curiozitatea. Toată lumea vrea să-l vadă, dar există şi o teamă faţă de acesta, iar atitudinea asta ne dezavantajează pe noi, administratorii fondului de vânătoare. Ar trebui ca ursul să-l vadă omul la grădina zoologică, să nu-i mai arunce pâine sau să nu-i mai aşeze hrană la marginea pădurii. Din păcate, în multe zone din perimetrul oraşului Sinaia sunt şi puncte de observaţie ale curioşilor din alte zone ale ţării, pregătite de către locuitori din oraş. Atunci, efortul nostru de a ţine animalul mai departe de localitate este zădărnicit. Toate patrulele noastre au avut în vedere aceste puncte şi am reuşit desfiinţarea acestora, dar acest lucru nu înseamnă că urşii nu s-au obişnuit deja să vină în locurile respective.
Noi încercăm să ţinem animalele în pădure, acolo unde le este locul şi cu ajutorul administrării de hrană complementară. Pentru urs, avem cinci locuri de administrare a hranei, aflate în interiorul pădurii, departe de comunitate şi în aceste puncte folosim ideea de barieră de hrană, încercând să oprim animalul în zona respectivă. Cu un efectiv important, reuşim, dar cu urşii gunoieri nu avem şanse să reuşim sută la sută. Îi oprim, dar le facem mai mult o haltă şi se îndreaptă totuşi spre zona de gunoaie, unde sigur resturile menajere aruncate fără control să ajungă să-i fie lui o hrană accesibilă şi diversificată. Pentru cerb şi căprior, avem 18 hrănitori şi peste 50 de sărării. În aceste hrănitori le punem fân şi frunze. Şi aceste hrănitori sunt în interiorul pădurii, pe zonele frecventate de animale”, a spus şeful Ocolului Silvic Sinaia, Pompiliu Creţu.
Locurile amenajate pentru hrană sunt verificate zilnic de angajaţii Ocolului, iar atunci când este cazul, cantitatea este completată sau înlocuită. Claudia BIRLA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co