Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Sub teroarea urşilor

Urşii nu au adus necazuri doar în judeţul Dâmboviţa, unde doi oameni şi-au pierdut viaţa după ce au fost atacaţi, ci dau mari bătăi de cap şi locuitorilor de pe Valea Prahovei. Au torităţile vorbesc despre luare unor măsuri…

Aflaţi în căutare de hrană, pentru a-şi îngroşa stratul de grăsime pentru iarna care se apropie, ursii coboară aproape în fiecare seară în staţiunea Buşteni şi intră în curţile oamenilor. Camerele de supraveghere montate pe o casă de vacanţă din cartierul Valea Albă au surprins mai multe escapade ale urşilor. Până acum nu au atacat niciun locuitor, dar au făcut pagube printre iepurii şi găinile pe care aceştia le creşteau în gospodărie. „Mi-a mâncat găinile, mi-a luat puii şi cloşca…, a spart şi la fratele meu, la bucătărie… Mie îmi este teamă, a ajuns şi la uşă şi tremur când îl văd. Zilele trecute au trecut patru urşi pe aici şi unul a intrat la fretele meu la bucătărie…, a rupt uşa”, a spus o localnică.
Oamenii, mai ales cei în vârstă, sunt speriaţi şi îşi iau măsuri care cum pot: unii şi-au adus mai mulţi câini în curte, alţii confecţionează garduri electrice activate de senzori sperând să sperie animalele sălbatice. „Ne e teamă, dar ce să facem? Am trei găini, dar am doi câinii lupi şi aici sus la pădure, tot au fătat căţelele şi cred că sunt 20 de câini, care dacă se pun tot în haită îl împing spre locurile unde nu sunt câini”, a spus o bătrână.

Sesizări şi… ameninţări
Localnicii au făcut mai multe reclamaţii la primărie, iar edilii încearcă să rezolve problema împreună cu pădurării şi vânătorii Ocolului Silvic din Azuga. „Am luat deja primele măsuri… Au fost relocate, au fost împuşcate două exemplare, dar se pare că tot avem probleme cu urşii. Avem sesizări de la localnici, am trimis informare la Ocolul Silvic Azuga, i-am somat, poate chiar i-am ameninţat să ia măsurile care se cuvin, întrucât e posibil să păţim ce-au păţit cei din zona localităţii Moroieni”, a declarat primarul oraşului Buşteni, Emanoil Savin.
Deşi de pe teritoriul staţiunii au mai fost relocate şi chiar împuşcate câteva exemplare de urs, acţiunile de acest fel vor continua până când animalele sălbatice vor fi îndepărtate definitiv din zonele locuite ale oraşului. Deocamdată, echipe mixte formate din jandarmi şi poliţişti locali vor patrula în zonele semnalate de localnici pentru a preveni eventuale atacuri ale urşilor asupra oamenilor.

Oficial ne merge… bine
În acest context, Prefectura Prahova a emis un comunicat de presă în care precizează faptul că „în cadrul acţiunilor de recoltare şi relocare a urşilor care au avut un comportament deviant, de pe fondul cinegetic nr. 26 Azuga, aflat în gestiunea Ocolului Silvic Azuga din cadrul Direcţiei Silvice (DS) Prahova, desfăşurate în perioada iulie septembrie, rezultatele sunt următoarele:
– au fost capturate şi relocate pe fondul cinegetic nr. 28 Telejenel, gestionat de Ocolul Silvic Măneciu, unsprezece exemplare urşi, din care patru adulţi (trei femele şi un mascul) şi şapte pui;
– au fost recoltate prin împuşcare două exemplare (masculi) deşi acordul Direcţiei Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor a fost pentru trei exemplare masculi. Un exemplar nu a mai fost recoltat deoarece s-a solicitat, de către Asociaţia de Protectie a Animalelor „Milioane de prieteni” din Braşov, capturarea şi relocarea acestuia la Sanctuarul de urşi Liberty Zărneşti. Ulterior, această asociaţie a renunţat să primească custodia acestui exemplar, DS Prahova iniţiind demersurile în vederea obţinerii aprobărilor pentru  recoltare. În continuare, reprezentanţii DS Prahova şi ai Parcului Natural Bucegi monitorizează exemplarele de urs cu comportament deviant, luându-se toate măsurile care se impun pentru a nu pune în pericol siguranţa cetăţenilor de pe raza oraşelor Azuga şi Buşteni”. M. B.

Targul National Imobiliar
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co