Actualitate

Autorităţile prahovene s-au întrecut în controale

Ţara arde şi baba se piaptănă. Astfel poate fi descrisă situaţia din judeţul Prahova, unde tragicul incident de la Maternitatea Giuleşti a născut disensiuni politice și o serie de controale de ochii… adversarilor de partid.

Săptămâna trecută, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a mers, însoţit de presă, într-o vizită la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Ploieşti. Acesta a verificat dacă personalul medical ştie să folosească extinctoarele, dar s-a arătat nemulţumit şi de faptul că, în ciuda tuturor modernizărilor, unitatea încă mai are încăperi care aduc aminte de spitalele vechi. După ce a considerat că preşedintele a vrut să-şi facă capital politic pe seama unei tragedii, prefectul Adrian Dobre a mers, tot cu presa, la Spitalul de Pediatrie Ploieşti, unitate aflată tot în administrarea Consiliului Judeţean. Prefectul a insoţit, astfel,  Comisia de control privind apărarea împotriva incendiilor în unităţile sanitare publice, structură formată din reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Prahova şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova. Cu această ocazie, i-a cerut demisia lui Mircea Cosma, pe care l-a acuzat de indiferenţă în ceea ce priveşte spitalele aflate în administrarea instituţiei pe care o conduce. “Se vede că vorbim de un buget foarte mic alocat de Consiliul Judeţean. Aici nu s-a înţeles importanţa spitalelor şi consider că astfel sunt puse în pericol vieţile unor copii şi în general a tututor celor care au nevoie de asistenţă medicală în spitale. Sunt foarte multe locuri insalubre, spaţii cu igrasie, rugină, siguranţa circuitelor electrice lasă de dorit. Dacă aş avea copil, nu l-aş aduce în acest spital, mi-ar fi teamă. Iar Consiliul Judeţean, în loc să prioritizeze cheltuielile, se gândeşte să facă sala de 500 de locuri, sau informatizarea spitalelor, nu a infrastructurii. În loc să ne gândim la o strategie, ne place să facem circ mediatic, cum s-a întâmplat la Maternitate. Dacă domnul Cosma nu înţelege să facă aceste investiţii şi să aducă spitalele la limita bunului simţ, cred că cel mai bine ar fi să-şi dea demisia”, a declarat Adrian Dobre. “Eu nu confund administrarea cu patrimoniul, pot explica oricui nu ştie că administrarea spitalelor a fost apanajul Ministerului Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică. Consiliul Judeţean Prahova a preluat în admininistrare doar de la 1 iulie anul acesta, cele trei spitale la care face referire prefectul. Celelalte fabulaţii fac parte din necunoaşterea caracteristică tinereţii”, a replicat Mircea Cosma.

Serie de nereguli
Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Prahova au constatat anumite nereguli, dar acestea pot fi lesne remediate. E vorba de igienizări şi de recompartimentarea unor spaţii de la magazia de alimente. În plus, aceştia au precizat că toate spitalele din judeţ au autorizaţie sanitară de funcţionare cu program de conformare. Totuşi, probleme sunt. O spun mămicile copiilor trataţi în spital care se plâng că în această unitate nu sunt condiţii bune de şedere. “Ce să vă spun… că de patru zile dorm pe scaun lângă copil? Contează să fie el bine. Personalul, în schimb, este în regulă. Am mai fost cu copilul şi în alt spital din Bucureşti şi era totul altfel. În primul rând, era mai curat”, a declarat Cristina Arsene, o mămică aflată în Spitalul de Pediatrie. De altfel, instituția are un salon pentru mamele însoţitoare, dar acestea refuză să plece de lângă copiii lor şi preferă să doarmă pe scaune lângă aceştia.
De la această instituție, s-a mers în control la Secţia Oftalmologie a Spitalului Judeţean de Urgență Ploiești. Nu este un mister pentru nimeni că această clădire, cunoscută ploieştenilor ca “fosta maternitate”, arată ca după bombardament şi totul în ea este vechi şi distrus. Asta au găsit şi prefectul şi membrii comisiei de control. Pereţi cu vopseaua scorojită, fire electrice atârnând din tavan unde te aştepţi mai puţin, mobilier vechi, faianţă picată de pe pereţi şi rugină pe mai toate obiectele din metal. Aşa cum era de aşteptat, pacienţii au reclamat proastele condiţii în care sunt trataţi, dar personalul medical nu este nici el mulţumit. Ca să opereze, medicii sunt nevoiţi să îşi cumpere instrumentar şi nici altfel de materiale nu au. Măcar din punct de vedere al evitării incendiilor, totul pare să fie în regulă. “În principal, controalele se axează pe asigurarea căilor de acces, atât în incintele spitalelor, cât şi din clădirile anexe, dotarea cu instalaţii de prevenire şi stingere a incendiilor, starea acestora, modalitatea de întreţinere. Din punct de vedere funcţional, instalaţiile aveau nişte defecţiuni, dar nu din acelea de a pune în pericol clădirea. Stingătoarele erau verificate, iar furtunurile de la hidranţi erau în regulă, pentru că noi oricum facem periodic verificări”, a declarat colonelul Constantin Miclea, din cadrul ISU Prahova.

Proiecte pentru Spitalul Judeţean
Până la sfârşitul lunii septembrie, Consiliul Judeţean Prahova împreună cu conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti vor evalua toate problemele acestei unităţi sanitare. Totodată, se va analiza şi volumul de investiţii şi fondurile necesare astfel încât, după 30 septembrie să se întocmească studiile de fezabilitate şi proiectele necesare astfel încât până în 2012, unitatea sanitară să fie acreditată. Principalele proiecte ce vor fi elaborate vizează alimentarea cu energie electrică, anveloparea termică a clădirii, modernizarea sistemului de furnizare a apei calde,  dar şi a celorlalte utilităţi. Referitor la starea fizică a clădirilor în care funcţionează secţiile exterioare ale Spitalului Judeţean, modernizarea secţiei de neuropsihiatrie va fi finalizată anul acesta. Există deja fondurile necesare pentru dotarea cu echipamente a Spitalului Judeţean, în valoare de 5 milioane de euro.
Clădirea în care funcţionează această unitate sanitară de interes regional datează din anii ’70. 85% din instalaţia electrică este veche, astfel că va fi necesară schimbarea sa în totalitate. Ultimele lucrări de consolidare au fost făcut în urmă cu zece ani. Raluca EPARU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co