Actualitate

Aurul negru vine de la rusi

luminita-de-la-capatul-tun-Rafinăria Câmpina va procesa ţiţei din Rusia

După aproximativ 200 de ani de activitate, una dintre rafinăriile de renume ale judeţului care se pretinde a fi „patria aurului negru” a ajuns să-şi caute salvarea peste graniţă. Pentru a se relua activitatea societăţii câmpinene, materia primă va veni de la ruşi, până la finalul lunii februarie.

De mai bine de un an, angajaţii de la Rafinăria Steaua Română din Câmpina merg la muncă doar pentru a menţine instalaţiile de procesare a ţiţeiului… în conservare. Problemele de la rafinărie au apărut în urma faptului că pe ţeava de materie primă nu a mai curs nici o picătură de ţiţei. Motivul? Neînţelegeri între societate şi luminita-de-la-capatul-tunstatul român, în privinţa unor sume care ar fi trebuit să intre în vistieria unităţii. S-a ajuns în situaţia ca de la 1 aprilie 2009, Consiliul de Administraţie al societăţii să decidă intrarea în şomaj tehnic a aproximativ 400 de persoane. La vremea respectivă, directorul Nicolae Bucur a precizat că aceasta era o alternativă la concedierea colectivă. Pe perioada şomajului tehnic, angajaţii urmau să primească 75% din valoarea salariului de bază, dar mulţi dintre ei au fost nevoiţi să se prezinte, în continuare, la lucru, pentru supravegherea instalaţiilor menţinute în parametrii conservării.
Dispute în jurul banilor
Impasul a fost provocat de faptul că rafinăria câmpineană avea de recuperat de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) nu mai puţin de 41 de milioane de lei, bani ce reprezintă TVA-ul pentru exporturile de ţiţei realizat în perioada august 2007-decembrie 2008. S-au dat lupte grele, juridice, şi Steaua Română a câştigat în instanţă dreptul de a primi suma de 12,1 milioane de lei. Numai că, ANAF nu s-a grăbit să restituie banii, motivând că decizia nu este irevocabilă.
Au fost verificate şi deconturile din lunile aprilie-septembrie 2008, însă, potrivit ANAF, la acea dată, societatea din Câmpina figura cu obligaţii restante la bugetul general consolidat şi, în consecinţă, sumele au fost compensate. Unde mai pui că rafinăria mai avea de primit aproximativ 10 milioane de lei şi de la Electrocentrale Oradea şi CET Iaşi, în urma unor tranzacţii cu păcură.
Agonia s-a prelungit
În primăvară, liderul Sindicatului „Rafinorul”, Gheorghe Sandu, spera că se va găsi o soluţie de redresare în cele trei luni preconizate. Dar acest lucru nu s-a întâmplat şi salariaţii unităţii au ajuns să bată drumul până la Bucureşti, pentru a protesta în faţa Guvernului. A fost pichetat şi sediul unui partid, situat în Ploieşti, încercând să se obţină sprijinul dorit pentru ieşirea din criza în care se adâncise rafinăria. Instituţiile statului nu au făcut altceva, în afară de a trimite corpuri de control şi, văzând că nu se pot înţelege cu autorităţile, cei care conduc societatea au hotărât să aducă ţiţeiul din Rusia.
„Sunt proceduri care trebuie asigurate zilnic pentru conservarea şi protecţia instalaţiilor. Există nişte semnale, o perspectivă, pentru perioada următoare. Vom realiza un contract de procesare sau, cum spune legislaţia, de perfecţionare”, a spus liderul sindical al salariaţilor, Gheorghe Sandu.
Renaşterea
Acesta speră ca la începutul lunii februarie să înceapă să curgă din nou ţiţei pe conductă. Lucrul pe care nu îl înţelege, însă, este acela că rafinăria din Câmpina, cu o tradiţie de aproape 200 de ani, este nevoită acum să proceseze materia primă din Rusia.
„Cel mai târziu la sfârşitul lunii februarie vrem să pornim această activitate de procesare, pornirea instalaţiilor de prelucrare a ţiţeiului. Ruşii extrag ţiţeiul din subsol de la ei; pe al nostru îl prelucrează alţii”, a mai spus Gheorghe Sandu, care începe să vadă luminiţa de la capătul tunelului. Sindicalistul crede că dacă totul va merge aşa cum trebuie, în câteva luni se va putea spune că Rafinăria Steaua Română este pusă pe picioare.Relu NISTOR

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co