Actualitate

Atentie! Medicamentele sub 25 de lei nu se vor mai produce in tara

În condiţiile în care, după toate prognozele, taxa clawback va ajunge în trimestrul IV la 30%, toate medicamentele care costă sub 25 lei nu vor mai putea fi fabricate în ţară, avertizează Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

Astfel, cei 8 milioane de pacienţi care utilizează medicamentele ieftine, marea majoritate fiind persoane cu venituri mici şi pensionari, nu le vor mai putea găsi în farmacii începând cu 2019, apreciază patronatul.

PRIMER, care reuneşte 16 fabrici de medicamente din ţară, atrage atenţia că taxa clawback introdusă în 2009 şi aplicată exclusiv producătorilor de medicamente, a crescut în trimestrul I din 2018 cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017 şi cu aproape 55% faţă de trimestrul I din 2016, ajungând astfel la 24,13%.

Potrivit patronatului, dacă această taxă va atinge nivelul 30%, acest lucru înseamnă că o fabrică de medicamente din România va fi obligată să plătească 30% taxă pe cifra de afaceri şi 16% impozit pe profit, ceea ce este nesustenabil.

PRIMER mai precizează că evoluţia taxei clawback din ultimii 2 ani a făcut ca peste 2.000 de medicamente, în marea lor majoritate costând sub 25 de lei şi fabricate în ţară, să dispară din farmacii şi spitale. De aceea, consideră patronatul din industria medicamentelor, singura măsură care poate frâna dispariţia din spitale şi farmacii a acestora este scutirea de “taxa clawback” a medicamentelor având costul sub 25 lei.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co