Actualitate

Atac la conducta de transport ţiţei

furt-petrol16 prahoveni s-au facut oameni de pe urma furtului de produs petrolier. Au format o adevărată rețea infracțională care sustrăgea țiței dintr-o conductă magistrală de transport situată în afara Ploieștiului și au vândut zeci de tone, în doar câteva luni. Până i-au prins polițiștii și le-au făcut dosare penale.

Poliţiştii din cadrul IPJ Prahova, împreună cu jandarmi şi lucrători ai Serviciului de Investigaţii şi Protecţie Internă – Prahova, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova, au destructurat o reţea specializată în sustragerea produselor petroliere din conductele magistrale. În cadrul grupului respectiv, fiecare individ avea un rol bine stabilit. Unii sustrageau țițeiul din conductă, alții țineau de șase, iar capii, patru bărbați, vindeau produsul astfel extras, amestecat cu alte reziduuri petroliere, ca fiind combustibil lichid ușor (CLU).
“Din grupare făceau parte persoane specializate în montarea instalațiilor de sustragere a produsului petrolier din conductele magistrale ale Conpet SA Ploiești, făceau parte, de asemenea, persoane specializate în asigurarea pazei, precum și persoane care asigurau transportul produselor până în zonele în care acesta era valorificat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Prachetului de pe lângă Tribunalul Prahova, procurorul Daniel Ghiță.

Supraveghere ca-n filme
Pentru oamenii legii, destructurarea acestei grupări a presupus folosirea de efective specializate mărite, mijloace tehnice de supraveghere şi aproximativ trei luni de eforturi susţinute. Din cercetări a reieșit faptul că doar în perioada octombrie-decembrie 2009, grupul a furat aproximativ 50 de tone de țiței parafinos de tip C, provocând un prejudiciu de 100.000 de lei companiei transportatoare. “Marfa preparată era livrată către diverse societăți comerciale din țară, acestea folosind-o pentru centrale termice, sau stații de asfaltare”, a explicat procurorul Daniel Ghiță.
La mijlocul lunii decembrie 2009, a fost prins în flagrant primul dintre membrii grupării. Acesta venise să încarce, de la locul faptei, ţiţeiul sustras. El se folosea de o autospecială tip dubiţă, neînmatriculată în circulaţie şi care avea numere false. Pentru oprirea lui, oamenii legii au fost nevoiţi să folosească armele din dotare, acesta fiind reţinut şi, ulterior, arestat. La începutul lunii ianuarie, oamenii legii aveau sufieciente informaţii încât să poată înainta în procesul de identificare şi depistare a membrilor grupării și au efectuat 21 de percheziţii domiciliare, în comuna Bărcăneşti şi în municipiul Ploieşti, la locuinţele unor persoane suspectate că ar face parte din gruparea infracţională.

Au căzut la percheziții
În urma acestora, polițiștii au descoperit că indivizii nu o duceau deloc rău, chiar dacă vindeau litrul de țiței cu 70 de bani. La Bărcănești, acasă la unul dintre infractori, au găsit suma de 300.000 de lei, un kilogram de bijuterii din aur și autoturisme de lux. În plus, în spatele casei, procurorii au găsit un container subteran cu capacitatea de patru tone, plin cu țiței, și mai multe dispozitive folosite la sustragere.
În urma acestor descinderi, au fost reţinuţi 11 bărbaţi, pe numele acestora fiind emise, ulterior, mandate de arestare preventivă. O altă persoană, care se sustrăgea urmăririi penale a fost depistată de către poliţiştii Biroului de Poliţie Rurală Câmpina.
Pana în momentul de față, dintre cei 16 infractori, doar 13 au fost arestați, ceilalți reușind să se sustragă urmăririi penale. Pe numele lor au fost emise în lipsă mandate de arestare preventivă. Membrii grupării sunt acuzați de furt calificat, complicitate la furt calificat și spălare de bani.Raluca EPARU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co