Actualitate

Amenzi mai mari pentru munca la negru

itm-1Angajatori, gândiţi-vă de două ori atunci când vreţi să lucraţi cu oameni fără forme legale.
Cuantumul amenzilor pentru munca la negru s-a majorat. Astfel, pentru un singur om angajat fără carte de muncă puteţi primi o amendă între 3.000 şi 4.000 de lei.
Numai anul trecut, deşi amenzile erau mici, 163 de angajatori prahoveni au fost prinşi pe picior greşit şi au fost sancţionaţi cu suma totală de 714.000 de lei. „Am depistat 411 persoane care lucrau fără forme legale.  Peste amenzile date angajatorilor, persoanele prinse fără carte de muncă se expun unor dezavantaje reale. Nu se pot afilia unui sindicat care să le reprezinte drepturile, nu au vechime în câmpul muncii, nu au asigurări de sănătate, şomaj etc., sunt la dispoziţia patronilor atunci când vine vorba despre lucrul peste program şi, în general, pot fi uşor păcăliţi şi când trebuie plătiţi”, a declarat şeful Biroului Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova, Iuliana Ivan.
Potrivit noului act normativ intrat în vigoare de la 1 februarie, pentru un contract individual de muncă neînregistrat la timp, angajatorii vor fi nevoiţi să plătescă 1.500 de lei, iar pentru mai mult de 13  contracte suma urcă până la 20.000 de lei. Mai mult, pentru completarea registrului general de evidenţă a angajaţilor cu date eronate, amenda este între 3.500 şi 5.000 de lei. R.E.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co