Actualitate

Prea puţini judecători, pentru atâtea cauze

tribunalul-ph-exteriorMagistraţi puţini, dosare grămadă. Cam aşa ar putea fi explicată, în câteva cuvinte, situaţia existentă la Tribunalul Prahova. Deşi instanţa este prima pe ţară ca număr mic de judecători, cauzele se înmulţesc de la un an la altul.

În cursul anului 2009, Tribunalul Prahova a judecat 17.749 de cauze, comparativ cu 17.188, câte au fost pe rol în anul 2008. Creşterea s-a constatat la toate instanţele analizate. La Judecătoria Câmpina, numărul dosarelor a crescut cu 23%, la Judecătoria Ploieşti cu 18%, iar la Judecătoria Sinaia cu 12,5%. „La Tribunalul Prahova, numărul dosarelor a crescut doar cu 3%, dar, în situaţia în care se munceşte cu doar 24 de judecători din 40, câţi ar fi necesari, lucrurile se complică, iar procesele se pot întinde pe parcursul mai multor ani”, a declarat vicepreşedintele instituţiei, Alina Anton. De altfel, cel mai vechi dosar este o cauză comercială şi datează din anul 1999. Din cele 17.749 de litigii înregistrate anul trecut, au fost judecate doar 11.946, restul rămânând pe stoc – dintre care 451 au fost suspendate.
Singura vestea bună venită de la această instanţă este aceea că, în noul an, s-a intrat fără datorii. Dacă, în trimestrul doi al lui 2009, funcţionarii erau obligaţi, de nevoie, să strângă maculatură pe care să o vândă pentru a putea achiziţiona hârtie de scris, acum judecătorii nu se mai pot plânge de lipsa banilor. Cel puţin deocamdată.

La Curte e mai bine
Şi Curtea de Apel Ploieşti a prezentat, la sfârşitul săptămânii trecute, bilanţul activităţilor din anul 2009. Astfel, comparativ cu alte instanţe, volumul de muncă al magistraţilor de la Curtea de Apel Ploieşti a scăzut cu 4,8%. Dacă, în anul 2008, judecătorii au soluţionat 9.722 de dosare, în 2009 s-au judecat doar 9.253 de dosare. Pentru munca lor de anul trecut, patru magistraţi ai Curţii de Apel au fost premiaţi. Aceştia şi colegii lor s-au ales doar cu laudele, pentru că, pe anul trecut, nu s-au alocat creditele necesare acordării salariului de merit, pentru primele lunare constituite în limita a 2% din fondul de salarii prevăzut de lege sau pentru achitarea drepturilor salariale restante, stabilite prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.Raluca EPARU

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co