Economic

Actualitatea economică

Prahovenii şi-au mărit salariul brut cu 10% într-o lună!

Efectivul salariaţilor din judeţul Prahova, la sfârşitul lunii decembrie 2011, a fost de 166.503 persoane, cu 969 mai puţin decât în luna noiembrie 2011.
Câştigul salarial mediu brut în luna decembrie 2011 a fost de 2.045 lei/salariat, iar câştigul salarial mediu net a fost de 1.483 lei/salariat, mai mare cu 10% faţă de luna noiembrie 2011. Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 8,5%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o creştere de 5,2%.
În altă ordine de idei, potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii decembrie 2011 era de 17.186 persoane. Comparativ cu noiembrie 2011, numărul şomerilor înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a fost mai mic cu 132 de persoane.
Din numărul total al şomerilor înregistraţi, femeile reprezintă 45,7%. Rata şomajului înregistrată în decembrie 2011 a fost de 5,5% (8,6% în decembrie 2010). Rata şomajului pentru femei a fost de 5,8% (8,7% în decembrie 2010), iar pentru bărbaţi a fost de 5,2% (8,5% în decembrie 2010)

De la 1 iulie, cresc contribuţiile sociale datorate de profesionişti

Noul Cod Fiscal aduce modificări importante în privinţa modului în care sunt reglementate contribuţiile sociale aplicabile contractelor cu profesioniştii, cea mai importantă dintre acestea vizând aplicabilitatea cotei integrale pentru veniturile fără reţinere la sursă.
„Aplicarea unei cote integrale de 31,3% pentru contribuţiile de asigurări sociale, cu aproximativ 20% mai mult faţă de vechea reglementare, va avea un impact considerabil asupra cash-flow-ului beneficiarilor şi prestatorilor de servicii. Din acest punct de vedere, anticipăm of creştere a serviciilor de consultanţă aferente optimizării fiscale şi tratamentului juridic aplicabil contractelor cu profesioniştii”, a declarat Ionuţ Bohâlţeanu, Partner Muşat & Asociaţii – Consultanţă Fiscală, în cadrul conferinţei “TaxEu – Fiscalitatea în România, între prezent şi viitor”, organizată de Evensys, în parteneriat cu importante firme de consultanţă şi avocatură.
Evenimentul a reunit la masa discuţiilor oficiali ai Ministerului Finanţelor Publice şi Autorităţii Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), dar şi specialişti recunoscuţi în drept fiscal. În paralel, pentru veniturile cu reţinere la sursă obţinute din profesii liberale, drepturi de autor şi drepturi conexe se menţine cota individuală de 10,5%, pentru contribuţiile de asigurări sociale.
Regimul fiscal aplicabil de la 1 iulie 2012 prevede că nu se datorează contribuţii de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală în cazul în care se realizează venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj, venituri din pensii mai mici de 740 de lei, venituri din profesii libere, din asocieri fără personalitate juridică etc.
Pe de altă parte, veniturile obţinute din activităţi desfăşurate în baza contractelor civile, dar şi din drepturi de proprietate intelectuală pot fi impozitate în mod diferit, în funcţie de prevederile legale ale convenţiei încheiate între angajator şi angajat.
Astfel, se poate opta fie pentru aplicarea unei plăţi anticipate de 10%, la venitul brut din care se deduc contribuţiile sociale, situaţie în care persoana fizică este obligată să depună declaraţia anuală de venit D200 până la data de 25 mai a anului următor în care s-a realizat venitul, fie pentru impunerea venitului brut cu 16%, la care se adaugă CAS – 10,5% şi şomaj – 0,5%. În acest caz, atât contribuţiile sociale, cât şi impozitul se calculează la venitul brut, iar persoana fizică care realizează venitul în aceste condiţii nu are obligaţia depunerii Declaraţiei de venit D200.
„În cazul beneficiarilor veniturilor din drepturi de autor şi drepturi conexe, precum şi venituri rezultate din activităţi profesionale desfăşurate în baza contractelor civile, contribuţiile de asigurări sociale şi cele de asigurări sociale de sănătate vor fi calculate, reţinute şi virate la bugetul de stat, în cursul anului fiscal de către plătitorii de venituri şi sunt obligaţii finale”, a declarat Ionuţ Bohâlţeanu, în finalul prezentării cu tema „Impunerea şi reţinerile la sursă aplicabile contractelor cu profesioniştii”.

Rubrică relizată cu sprijinul http://www.prahovabusiness.ro

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co