Actualitatea economică
Materialele de construcţie se vor scumpi cu 5%
Piaţa materialelor de construcţii se va situa în acest an la nivelul din 2011, într-un scenariu pozitiv, după o scădere de 20% în 2011 faţă de anul anterior, a anunţat producătorul de materiale de construcţii Baumix, care deține o fabrică de producţie la Ploieşti. Astfel, potrivit reprezentanţilor companiei, în 2012 piaţa renovărilor nu are perspective de creştere până când nu va fi relansată politica de creditări, iar în ceea ce priveşte piaţa construcţilor noi – ansambluri rezidenţiale sau clădiri de birouri – aceasta depinde în foarte mare măsura de politica naţională de taxe şi impozite care, în acest moment, nu este atractivă pentru investitori. Legat de evoluţia preţurilor pentru materialele de construcţii, 2012 va fi cu siguranţă un an cu materii prime şi resurse mai scumpe în general ceea ce, potrivit Baumix, va duce la o scumpire cu minim 5% a materialelor de construcţii.
AE3R Ploieşti-Prahova, la Târgul Enreg Energia Regenerabilă
Ungaria, Serbia şi România au în comun interesul pentru energia regenerabilă şi eficienţa energetică. Enreg Energia Regenerabilă, târgul euro-regional pentru energie din triunghiul de frontieră, revine cu cea de-a patra ediţie. Târgul va avea loc în Arad, între 25-27 aprilie 2012 la Expo Arad International. Acest eveniment a devenit cunoscut din 2009 ca fiind cea mai importantă platformă pentru persoane cheie şi experţi, în vederea schimbului de experienţă şi realizarea de afaceri. În paralel cu târgul vor avea loc conferinţe specializate, unde autorităţi publice naţionale şi internaţionale, asociaţii, oamenii de ştiinţă şi companii îşi vor prezenta tendinţele, rezultatele unor cercetări, tehnologii şi inovaţii din domeniul lor.
În cadrul acestui eveniment, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi Energii Regenerabile “AE3R Ploieşti – Prahova” va beneficia de un stand gratuit pentru promovarea activităţii agenţiei şi a membrilor acesteia.
Autostrada Bucureşti-Ploieşti, finalizată în aprilie
Ministrul transporturilor, Anca Boagiu, a declarat, sâmbătă, că anul acesta vor fi finalizaţi 200 de kilometri de autostradă, proiecte mai vechi, dintre care Bucureşti-Ploieşti şi Bucureşti-Constanţa, cu excepţia Cernavodă-Medgidia. De asemenea, vor fi reabilitaţi 1.800 de km de drumuri naţionale, iar 263 de km de centuri ocolitoare vor fi în lucru, a precizat Anca Boagiu. Ea a mai spus că au fost contractate până acum 1,3 miliarde de euro din fonduri europene pentru drumuri naţionale, centuri şi autostrăzi şi speră ca în primul trimestru din acest an să se contracteze încă un miliard de euro pentru calea ferată.
În ceea ce priveşte autostrada Bucureşti-Ploieşti, ministrul transporturilor a precizat că va fi finalizată în termenul asumat de constructori, respectiv luna aprilie.
Ministrul Anca Boagiu şi premierul Emil Boc s-au aflat sâmbătă pe şantierul autostrăzii Bucureşti-Ploieşti, stadiul de execuţie fiind de 90%. Premierul a precizat că, în prezent, sunt în execuţie 434 km de autostradă.
Turiştii, monitorizaţi de hoteluri
şi pensiuni
Hotelurile şi pensiunile vor fi obligate să se înscrie într-un sistem de evidenţă a turiştilor prin care se va putea afla în orice moment cine şi unde este cazat, în caz contrar urmând să fie amendate cu o sumă de până la 20.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, scrie Mediafax. Astfel, operatorii economici proprietari sau administratori ai structurilor de primire turistice sunt obligaţi ca în termen de 90 de zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a actului normativ să înscrie unitatea de cazare în Sistemul Integrat de Evidenţă a Turiştilor (SIET), conform instrucţiunilor din manualul postat pe pagina de internet a MDRT. Ministerul va pune la dispoziţia firmelor din turism un sistem informatic care poate furniza date în timp real referitoare la numărul turiştilor cazaţi atât în diferite zone turistice, cât şi în fiecare structură turistică de cazare.
Şeful Băncii Transilvania
a demisionat
Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania, întrunit în data de 19 ianuarie, a luat act de demisia lui Robert Rekkers. Totodată, Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania l-a desemnat ca administrator delegat interimar, pentru coordonarea activităţii BT şi a Comitetului Executiv de Management, pe Peter Franklin. Acesta face parte din Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania din anul 2010 şi va prelua acest mandat, începând cu data de 1 februarie 2012, se arată în comunicat.
Peter Franklin face parte din echipa Băncii Transilvania din august 2010, fiind nominalizat de către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în Consiliul de Administraţie şi este, de asemenea, membru în Comitetul de Audit şi în Comitetul de Remunerare al BT. Franklin are o experienţă de 37 de ani în domeniul financiar bancar, în companii cum ar fi: General Electric, HSBC, The Chase Manhattan Bank, lucrând atât în Asia, cât şi in Europa.
Este absolvent al Oxford University. Robert Rekkers a ocupat funcţia de director general al Băncii Transilvania timp de peste nouă ani, fiind unul dintre cei mai longevivi manageri din industria bancară.
Rubrică realizată de cotidianul online www.prahovabusiness.ro