Imobiliare Valea Prahovei
Actualitate

Actualitatea economică

Guvernul îşi menţine angajamentul de a concedia 74.000 de bugetari până la sfârşitul anului, după ce a disponibilizat deja 27.000 de salariaţi, să renunţe la minimum 15.000 angajaţi în 2011, să menţină îngheţate pensiile şi să elimine al 13-lea salariu, primele de vacanţă şi subvenţiile de încălzire. Angajamentele de concediere a angajaţilor, de îngheţare a pensiilor şi de eliminare a bonusurilor salariale şi a subvenţiilor de încălzire sunt incluse în varianta finală a scrisorii către FMI, aprobată de Guvern.

În Prahova, rata şomajului a ajuns la 10,2%! La 31 august a.c., în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova erau înregistraţi 32.304  şomeri, reprezentând o rată a şomajului de 10,2%. Din numărul total al şomerilor, 18.088 de persoane sunt şomeri indemnizaţi, iar 14.216 sunt şomeri neindemnizaţi. Cei mai mulţi şomeri sunt în mediul rural – 17.140, restul de 15.164 fiind în mediul urban. Localităţile cu cea mai înaltă rată a şomajului sunt Păcureţi (16,3%), Jugureni (15,7%), Măneciu (13,3%), Vâlcăneşti (12,9%), Boldeşti Grădiştea (11,9%), la polul opus situându-se oraşul Buşteni cu o rată de 4,2%, Ploieşti cu 4,5% şi Câmpina cu 6%.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va înfiinţa o structură specializată în impozitarea persoanelor fizice cu venituri foarte mari, având în vedere, printre altele, asigurarea unor servicii de asistenţă şi a unui dialog bazat pe transparenţă în relaţia cu aceşti contribuabili. În România, primii 1% dintre persoanele fizice plătitoare de impozit pe venit datorau aproximativ 20% din totalul impozitului pe venit stabilit la nivel naţional.

Contribuţiile de asigurări aferente veniturilor din drepturi de autor vor fi reţinute de plătitorii acestor venituri, care vor avea totodată obligaţia de a depune declaraţiile, a decis Guvernul. Măsura a intrat în vigoare începând de luni, 13 septembrie. Ministrul a declarat că baza de calcul pentru contribuţiile la bugetele de şomaj şi de pensii este reprezentată de o sumă echivalentă cu cinci salarii medii brute pe economie (9.100 de lei, potrivit nivelului actual al salariului mediu brut). În schimb, la calcularea contribuţiei de sănătate nu va exista un plafon. Potrivit lui Botiş, persoanele care au contract individual de muncă vor fi scutite de la plata contribuţiilor pentru drepturile de autor, dacă acestea sunt obţinute ocazional, iar cele care obţin aceste venituri cu regularitate, vor plăti contribuţiile.

Dalkia a inaugurat, la Centrala Electrică de Termoficare (CET) Brazi, o turbină cu gaz în cogenerare, investiţie de circa 15 milioane de euro. Turbina cu gaz are o putere instalată de 25 MW electrici şi 30 MW termici. Aceasta va produce în cogenerare energie termică şi electricitate pe timpul verii şi în intersezon, atunci când cererea de căldură este mai mică. Utilizând procedeul cogenerării, turbina cu gaz va duce la realizarea de economii de combustibil – funcţionând la un randament de 75% – şi la reducerea emisiilor de CO2.

Tribunalul Prahova a aprobat intrarea în insolvenţă a producătorului de echipamente petroliere Uztel Ploieşti, la solicitarea companiei, şi a desemnat ca administrator judiciar firma Euroinsol Consulting. Uztel a cerut singură intrarea în insolvenţă, motivând că a fost puternic lovită de criza economică şi că nu se întrevăd soluţii clare pentru stabilizarea situaţiei companiei.

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă, care controlează grupul de companii Asesoft cu activităţi în domeniul IT&C, deţine, alături de alţi trei investitori, compania Corni Eolian care dezvoltă un proiect de 70 MW în judeţul Galaţi. Investiţia pe care Ghiţă o va realiza la Galaţi se numără printre primele 20 de proiecte eoliene ca dimensiune din România, care au semnat deja un contract de racordare la reţeaua de energie, potrivit datelor Transelectrica. Pe lista celor 20 se află grupuri energetice mari cum ar fi CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE (Germania), Energias de Portugal sau Verbund (Austria).

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Lazlo Borbely, a declarat că taxa de poluare va fi modificată, cel mai probabil cuantumul acesteia urmând a fi stabilit în luna octombrie. „Ce înseamnă această modificare? În primul rând, anul viitor, maşinile care ies trebuie să fie Euro 5, va fi o obligativitate a celor care produc maşini noi, în al doilea rând, eu o să merg mai puternic pe principiul «Poluatorul plăteşte!». Deci nu avem nevoie de maşini second-hand în România, care să fie aduse şi, după aceea, să dăm bani şi apoi să le casăm”, a declarat Borbely.

Rubrică realizată în parteneriat cucotidianul online www.prahovabusiness.ro

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co