Actualitatea economică
Cursuri gratuite pentru manageri
Camera de Comerţ şi Industrie Prahova derulează, în perioada 01.12.2010 – 01.10.2013, proiectul cu titlul “Formarea profesională în domeniul materialelor noi cu aplicaţii în mecanica şi mecatronică – PROFMEC”. Pe parcursul implementării proiectului, vor putea beneficia de servicii gratuite de instruire un numâr de 28 de manageri, privind necesitatea utilizării noilor tehnologii şi materiale în domeniul mecanicii şi mecatronicii în scopul creşterii productivităţii produselor. De asemenea, cel puţin 420 de angajaţi vor beneficia de formare profesională în vederea însuşirii deprinderilor teoretice şi practice necesare utilizării noilor tipuri de materiale şi tehnologii în domeniul mai sus menţionat.
Ai credit în euro? Dobânda ar putea creşte din luna iulie!
Jurgen Stark, membru al comitetului executiv al Băncii Centrale Europene, spune că nu mai este nevoie de stimuli economici şi monetari pentru zona euro. Revenirea economică este una stabilă şi, sub presiunea inflaţiei, BCE este aşteptată să crească dobânda cheie în iulie. În momentul în care BCE va creşte dobânda cheie, piaţa interbancară va urma tendinţa. Cum creditele în euro pentru populaţie din România au o rată de dobândă care variază în funcţie de Euribor, debitorii vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru plata ratelor lunare. De la începutul anului am avut o creştere substanţială a dobânzilor creditelor în euro, care s-a accelerat în pragul – şi imediat după – deciziei BCE de a creşte dobânda cheie de la 1 la 1,25%.
Allianz Ţiriac a lansat „Zona de Siguranţă”
Propunându-şi să vină în întâmpinarea nevoii de informare publică pe teme de management al riscurilor în general, şi al celor catastrofice în particular, Allianz-Ţiriac face un pas în această direcţie, lansând “Zona de siguranţă”. Acesta este un document informativ care, la prima sa ediţie, evidenţiază importanţa pregătirii prealabile pentru situaţiile apariţiei unor riscuri precum cel de cutremur şi necesitatea protecţiei financiare oferită de asigurarea facultativă a locuinţei. “Să nu uităm că aproape 60% din totalul gospodăriilor populaţiei sunt situate în zone în care seisme puternice produse în Vrancea propagă unde de şoc în măsură să genereze pagube semnificative. Locuinţele situate în judeţul Prahova se numără printre acelea care pot fi serios afectate de un asemenea seism, de intensitate mare. La nivelul judeţului nostru, din totalul de 315.130 locuinţe existente, procentul celor protejate printr-un contract de asigurare facultativă este chiar mai mic decât media înregistrată la nivelul întregii ţări, în condiţiile în care Bucureştiul şi zona adiacentă capitalei înregistrează un grad de cuprindere în asigurare superior”, consideră Roxana Moşneanu, directorul companiei pe judeţul Prahova.
Declaraţia anuală de impozit ar putea fi eliminată din 2012
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) are în vedere eliminarea declaraţiei anuale de impozit din 2012, prin modificarea Codului Fiscal, a declarat directorul în cadrul MFP, Doru Dudaş. ”Dorim să eliminăm o serie de declaraţii, prin contopire. Vor rămâne declaraţiile trimestriale de impozit pe profit, care să conţină şi alte elemente pentru stabilirea obligaţiilor fiscale”, a precizat Dudaş, la o conferinţă pe teme economice. Acesta a adăugat că există în discuţie introducerea conceptului de holding şi armonizarea legislaţiei fiscale la contabilitate, prin opţiunea anului fiscal, altul decât cel calendaristic.
Noi reguli pentru firmele din turism
Guvernul României a aprobat, la propunerea MDRT, Hotărârea pentru modificarea HG nr.1267/2010 privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, prin care sunt introduse noi sancţiuni pentru nerespectarea obligaţiilor instituite. Prin noile prevederi se clarifică, în principal, aspecte referitoare la corelarea cuantumului amenzilor cu gradul de pericol social al faptei contravenţionale, prin introducerea unor noi sancţiuni pentru nerespectarea obligaţiilor instituite în sarcina operatorilor economici din turism. Astfel, desfăşurarea activităţii în structuri de primire turistică neclasificate va fi sancţionată contravenţional cu amendă între 40.000 lei şi 50.000 lei, iar activitatea în structuri de primire turistică cu certificate de clasificare expirate va fi sancţionată contravenţional cu amendă între 20.000 lei şi 40.000 lei, faţă de amenda cuprinsă între 10.000 lei şi 20.000 lei aplicată până în prezent, pentru ambele situaţii.
Rubrică realizată de cotidianul online www.prahovabusiness.ro