Economic

Actualitatea economică

Şomajul din Prahova, în scădere

Efectivul salariaţilor din judeţul Prahova, la sfârşitul lunii martie 2011 a fost de 167.112 persoane, cu 616 persoane mai mult decât în luna februarie 2010.
Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică, câştigul salarial mediu brut în luna martie 2011 a fost de 1848 lei (RON)/salariat. Câştigul salarial mediu net a fost de 1348 lei (RON)/salariat, mai mare cu 7,2% faţă de luna februarie 2011. Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a scăzut cu 2,7%, iar indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a înregistrat o scădere de 9,9%.
Tot potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii martie 2011 era de 19.717 persoane, cu 3.011 persoane mai mic decât în luna februarie 2010. Din numărul total al şomerilor înregistraţi, femeile reprezintă 43,6%. Rata şomajului înregistrată în martie 2011 a fost de 6,2% (9,4% în martie 2010). Rata şomajului pentru femei a fost de 6,2% (8,8% în martie 2010), iar pentru bărbaţi a fost de 6,2% (9,8% în martie 2010).

Biletele CFR se scumpesc din nou

Guvernul a garantat Fondului Monetar Internaţional că până cel târziu la finele lunii august va modifica legislaţia astfel încât să permită regiilor de transport CFR Călători şi Metrorex să majoreze tarifele cu mai mult decât rata inflaţiei. Un proiect de ordonanţă de urgenţă deja elaborat de Ministerul Transporturilor prevede însă că tarifele de călătorie cu trenul şi cu metroul vor fi majorate prin ordin al ministrului de resort, şi nu în funcţie de evoluţia inflaţiei, pentru a evita blocajul financiar al Metrorex şi CFR Călători. Ordonanţa relevă că bugetul pe acest an al CFR Călători a fost fundamentat pe o majorare a tarifelor de călătorie cu aproximativ 10%, dar începând cu luna februarie, în timp ce pentru Metrorex este invocat doar faptul că preţul unei călătorii cu metroul reprezintă aproximativ 30% din preţul minim al unei călătorii similare în ţările europene.

Salariile bugetarilor revin în 2012 la nivelul din vara 2010

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat duminică, la Realitatea TV, că potrivit strategiei fiscal-bugetare în ianuarie 2012 e prevăzută revenirea completă a salariilor la nivelul din vara anului 2010, iar pensiile vor creşte cu rata inflaţiei, plus 50% din creşterea salariului mediu. “Ce trebuie să înţeleagă românii este că economia nu se mai duce în jos, economia creşte. Acest lucru se va vedea în încrederea investitorilor străini şi a băncilor. Efectul va fi crearea de locuri de muncă, iar întreprinderile vor avea o activitate mult mai mare”, a afirmat ministrul.
Rubrică realizată de cotidianul online www.prahovabusiness.ro

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co