Economic

Actualitatea economică

Cursuri gratuite pentru angajaţi şi manageri

S.C. Top Quality Management SRL, împreună cu partenerii săi regionali, Camera de Comerţ şi Industrie Braşov şi Camera de Comerţ şi Industrie Prahova, vor prezenta pachetele de cursuri gratuite la care sunt invitaţi să participe angajaţi şi manageri din întreprinderile mici şi mijlocii. Aceste cursuri au ca scop dezvoltarea de competenţe necesare implementării flexibilităţii organizaţionale în organizaţiile / firmele cercetate. Vor fi furnizate 17 programe de formare profesională pentru 135 de angajaţi şi 75 de manageri din cele 3 regiuni ale proiectului (Bucureşti-Ilfov, Sud-Muntenia şi Centru) timp de 18 luni. Prin aceste activităţi, partenerii îşi propun să atingă obiectivul general al proiectului care vizează promovarea şi introducerea în firmele româneşti a modelelor de flexibilitate funcţională – forme europene inovative şi moderne de organizare a muncii – în scopul creşterii flexibilităţii lucrătorilor şi întreprinderilor din România şi îmbunătăţirii adaptabilităţii lor la noile condiţii ale mediului de afaceri.

Primul penitenciar privat din România se va construi la Berceni!

Primul penitenciar construit în parteneriat public-privat în România ar putea fi dat în folosinţă în prima jumătate a anului 2013, el urmând să fie construit în comuna Berceni, lângă Ploieşti, şi să fie ocupat exclusiv de cei închişi în regimul de maximă siguranţă. Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANNP), Ioan Băla, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce a realizat deja planurile pentru construcţia din comuna Berceni, costurile de proiectare fiind suportate de Ambasada Olandei, printr-un program dezvoltat în acest sens. “Planurile pe care le vedeţi sunt modulare. Ele pot fi realizate oriunde şi pot fi modificate, întrucât ce vedeţi pe această planşă reprezintă sectoarele unui penitenciar. Astfel, capacitatea unei închisori de acest gen poate fi crescută chiar până la o mie de locuri, fiind necesară doar multiplicarea unora dintre sectoare”, a explicat Ioan Băla, care nu a putut preciza nici costurile construirii penitenciarului propus şi nici detaliile parteneriatului public-privat.

Ce prevede noul Cod al Muncii

Noul Cod al Muncii – adoptat prin asumarea răspunderii, în ciuda criticilor venite din direcţia sindicatelor – a intrat în vigoare luni, 2 mai, şi prevede sancţiuni severe împotriva muncii la negru. Astfel, primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. Până acum, amenzile în acest caz erau cuprinse între 3.000 de lei şi 4.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. Tot noul Cod al muncii prevede, printre altele, că un contract individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni, faţă de cel mult 24 de luni până acum. O altă modificare este aceea că pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie (faţă de 30 de zile în vechiul Cod) şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere (faţă de 90 până acum). În acelaşi proiect se menţionează că perioada în care se pot face angajări succesive de probă a mai multor persoane pentru acelaşi post este de maximum 12 luni şi că preavizul în cazul demisiei nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie (faţă de cel mult 15 zile calendaristice până acum), respectiv de 45 de zile lucrătoare pentru cei care ocupă funcţii de conducere (faţă de cel mult 30 de zile calendaristice). În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt, faţă de 15 în vechiul act normativ.

Rubrică realizată de cotidianul online www.prahovabusiness.ro

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co