Actualitatea economică
Premieră în ultimii 20 de ani: Legea parteneriatului public-privat
Guvernul a adoptat, în ultima şedinţă, normele pentru legea parteneriatului public-privat, “o lege necesară atragerii de investiţii”, aşa după cum a precizat premierul Emil Boc.
„În ultima şedinţă de Guvern am adoptat normele la parteneriatul public privat, o lege care nu a existat în România în ultimii 20 ani, o lege atât de necesară atragerii de investiţii, extrem de importantă pentru modernizarea ţării în mai multe domenii: infrastructură, spitale, agricultură, apă, canalizări. Am creat încă un cadru suplimentar pentru atragerea de investiţii străine şi autohtone pentru modernizarea acestei ţări”, a spus Boc. La remarca moderatorului că în privinţa parteneriatului public-privat Guvernul a înregistrat deja un eşec cu autostrada Comarnic Braşov, Boc a explicat că aceasta “nu s-a făcut pe baza unui cadru legal adecvat”. “Acum există acest cadru legal adecvat. Comarnic-Braşov se va realiza prin parteneriat public privat, de asemenea porţiunea de autostradă Sibiu- Piteşti partea care nu poate fi finanţată din fonduri europene, se va realiza tot prin parteneriat public-privat, la fel cum foarte multe alte investiţii, construcţii de hidrocentrale, spitale, aeroporturi (…) se vor realiza în viitor pe baza acestui parteneriat”, a arătat premierul.
Program naţional de plată a taxelor prin Internet
Guvernul preconizează instituirea de la 1 ianuarie a unui program naţional prin care taxele locale să poată fi plătite de către cetăţeni cu cardul, prin intermediul Internetului, program ce va include în primă fază doar localităţile mari.
Amintind că plata contribuţiilor sociale de către angajatori va fi considerabil uşurată de la 1 ianuarie, primul-ministru Emil Boc a anunţat totodată, de la aceeaşi dată Executivul intenţionează să demareze un program ce va permite plata online a taxelor locale de către persoanele fizice. “Pentru cetăţeni deschidem, de la 1 ianuarie, posibilitatea plăţii online a taxelor locale astfel încât oriunde te afli în lume, la Cluj, Bucureşti sau Los Angeles poţi să intri pe Internet şi să plăteşti orice taxă pe care o ai în România prin simpla accesare a Internetului, cu cardul“, a declarat Boc.
Bancpost va avea un nou preşedinte executiv
Începând de la 1 ianuarie 2011, Mihai Bogza nu va mai ocupa funcţia de preşedinte executiv al Bancpost. El va râmâne doar preşedinte al Consiliului de Administraţie, iar Peter Weiss, fostul şef al RBS România, va prelua funcţia de preşedinte executiv al Bancpost Dimitris Damkalidis va ocupa în continuare funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie, se precizează într-un comunicat al băncii. Schimbările anunţate vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011, după obţinerea aprobărilor necesare din partea Băncii Naţionale a României (BNR). Peter Weiss a fost ales anul acesta membru în Consiliul de Administraţie al Bancpost. Anterior, Weiss a condus timp de patru ani RBS România, iniţial ABN Amro Bank.
Patronul Astrei devine producător de vinuri
Omul de afaceri Ioan Niculae, care deţine echipa de fotbal Astra Ploieşti, devine producător de vinuri, iar una din companiile controlate de acesta, SC Intervitt SRL, inaugurează azi Centrul de Vinificaţie de la Zimnicea, în urma unei investiţii de 9 milioane euro, pentru care au fost accesate şi fonduri europene, în valoare de 2 milioane euro. SC Intervitt SRL va pune pe piaţă gama de vinuri “Crama Voievodului”, care va cuprinde atât vinuri roşii, cât şi vinuri albe. Primul vin din această colecţie prezent pe piaţă va fi “Nobilitas”, care provine dintr-o plantaţie situată în podgoriile Terasele Dunării. Capacitatea Centrului de Vinificaţie este de 2,5 milioane de litri de vin pe an. În anul viticol 2010-2011, se estimează o producţie de aproximativ un milion de litri de vin.
Rubrică realizată în parteneriat cu cotidianul online economic www.prahovabusiness.ro