A dat… tulburarea digestivă peste ei
Veniţi pentru un cantonament de şapte zile la Breaza, 61 de copii din Focşani au fost nevoiţi să-şi întrerupă pregătirea, deoarece câţiva dintre ei au prezentat tulburări digestive. Patru au ajuns la spitalul din Câmpina.
Sportivii au fost cazaţi în două locaţii aparţinând unui agent economic. „În timpul desfăşurării unui cantonament, al unui club sportiv din Focşani, a doua zi după venirea lor, patru copii au prezentat simptome de vărsături şi dureri abdominale. Pentru îngrijirea copiilor şi pentru a fi convinşi că nu e nimic grav, personal m-am prezentat cu copiii la Spitalul Municipal Câmpina, unde s-a confirmat diagnosticul de enterocolită. Controlul sanitar din judeţ a venit pentru verificări şi s-a încercat să se sublinieze faptul că este vorba de o toxiinfecţie alimentară, lucru absolut neadevărat. În această locaţie nu se poate produce o toxiinfecţie alimentară, deoarece condiţiile de cazare şi masă sunt foarte bune şi la nivelul standardelor. Personal, presupun că aceşti copii au venit infectaţi din Focşani”, a spus Gheorghe Barna, administratorul Studioului de Dans din Breaza.
Directorul medical al Spitalului Municipal Câmpina, dr. Elena Dumitrescu, a declarat, cu privire la acest caz: „Copiii sunt între nouă şi unsprezece ani şi prezentau o simptomatologie cumva polimorfă, în sensul că au declarat vărsături, scaune diareice… La noi, din momentul prezentării până la externare nu au avut nici vărsături, nici scaune diareice, nici nu s-au putut recolta probe. La examenul clinic, la doi copii s-au identificat angine eritematoase, angine acute. Venind din colectivitate şi spunând că în urmă cu două, trei, patru ore, au prezentat această simptomatologie digestivă, cu senzaţie de vomă, chiar scaune diareice, doamna doctor a luat în calcul, în schema de tratament, toxiinfecţia alimentară. Dimineaţa, starea copiilor era bună. După unul dintre copii a venit un părinte, ceilalţi fiind luaţi chiar de reprezentanţii taberei. Medicul nostru le-a indicat, totuşi, prin bilet de trimitere, o internare către Boli Infecţioase Ploieşti, dar au refuzat, motivând că se vor prezenta la spital în Focşani. Se pare că este o enteroviroză de vară, din cauza mâinilor murdare, fructe, legume nespălate”.
A intrat şi poliţia pe fir
În acest caz, lucrătorii de poliţie din Breaza s-au autosesizat, demarând cercetări alături de reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Prahova. „Din verificările efectuate, s-a concluzionat că locul de cazare nu este autorizat sanitar pentru prepararea hranei, spaţiile de cazare nu corespund cerinţelor legislative în vigoare, iar personalul nu cunoaşte şi nu respectă minimele norme igienico-sanitare în vigoare. În urma controlului economic, a rezultat că întreprinderea individuală în cauză nu are niciun fel de clasificare turistică şi nu are autorizaţie să funcţioneze ca unitate turistică. Totodată, a rezultat factură emisă către reprezentanţii acestora. Reprezentantul întreprinderii individuale a fost sancţionat contravenţional de către DSV Prahova cu amendă în valoare de 40.000 lei, în continuare specialiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Prahova efectuând cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală”, se arată într-un comunicat de presă transmis de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova. Surse din cadrul DSV Prahova au spus că nu s-au putut preleva probe alimentare din această locaţie, deoarece nu s-au găsit.
În ciuda acestei atmosfere creată în jurul Studioului de Dans, sâmbătă 3 septembrie, edilul oraşului Breaza, Nicolae Ferăstrăeru a participat la nunta fiicei sale, care s-a desfăşurat în această locaţie, masa fiind asigurată de către o firmă de catering. Surse apropiate primarului brezean spun că, voinţa fiicei sale a stat la baza alegerii locaţiei pentru nuntă. Carmen NEGREU