Vreţi să fiţi vânători?
Directorul Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AVPS) Câmpina, care gestionează o suprafaţă de aproximativ 80.000 de ha, fond cinegetic, aşteaptă la înscriere noi membri.
Directorul asociaţiei, Mugurel Drăgănescu, a ţinut să prezinte câteva aspecte specifice activităţii de vânătoare. „Perimetrul de vânătoare al asociaţiei se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 80.000 de ha, dintre care vreo 10.800 de ha în zonă de câmpie, peste 30.000 de ha în zonă de munte şi aproape 40.000 de ha în zona de deal. Limita faţă de asociaţia din Ploieşti este la calea ferată Buda, care traversează DN1 spre Ploieşti şi se întinde până la Sinaia, jumătate din Valea Doftanei, cealaltă jumătate fiind administrată de Ocolul Silvic Prahova şi până la limita cu judeţul Dâmboviţa, coborând de la Sinaia, până la Ariceşti-Rahtivani. Pentru pescuit avem lacul din Brebu, lacul Bisericii din Câmpina şi râul Prahova, de la Comarnic, până la Nedelea. Vânatul este destul de diversificat, de la păsări sedentare şi călătoare (guguştiuci, prepeliţe, potârnichi, câţiva fazani, raţe) până la vânat de iepure, mistreţi, căpriori, cerbi, urşi, vulpi, lupi, foarte puţini jderi. Arealul s-a restrâns destul de mult, prin turism, exploatare… Cu toate acestea, avem fonduri de vânătoare, destul de bune. Anul acesta avem 303 de vânători şi 300 de pescari. Fiecare specie de vânat are sezonul ei de vânătoare. De exemplu, sezonul pentru mistreţ se deschide conform legii, la 1 august şi se închide la 15 februarie; pentru iepure, se deschide la 1 noiembrie şi se închide la 31 ianuarie; pentru raţe se deschide la 1 septembrie şi se închide la 31 ianuarie. Singurul vânat pentru care vânătoarea este permisă tot anul, este vulpea. Acum, aşa cum spuneam, în afară de vulpe, este permisă vânătoarea până la 15 februarie, la mistreţ, femela de căprior şi femela de cerb comun. Noi, în general, nu împuşcăm femelele de căprior, având deja destui dăunători, pe lângă lupi, câinii hoinari, plus vremea potrivnică. Şi, ca peste tot sunt şi elemente negative şi mă refer la braconieri, pe care încercăm să-i stăpânim, pe cât posibil”, ne-a declarat Mugurel Drăgănescu.
Acţiuni de protejare
În acelaşi timp, asociaţia se îngrijeşte de hrana animalelor, prin contractele pe care le încheie cu Ministerul Mediului şi Pădurilor, obligându-se să asigure pe an, pe cap de animal, o anume cantitate de furaje, fie concentrate, fie fibroase sau suculente. Făcând referire la greutăţile pe care asociaţia le întâmpină în această iarnă, Mugurel Drăgănescu a mai spus:
„La Valea Doftanei, zăpada trece de 70-80 de cm., fiind foarte greu pentru mistreţ să ajungă la sol, să râme şi să găsească de mâncare. Zilele trecute am închiriat un tractor, ducând o cantitate însemnată de porumb, în câteva locuri, pentru a susţine hrana animalelor în această perioadă. Chiar vreau să profit de ocazie şi să le mulţumesc unora dintre vânătorii care, au dat anumite cantităţi de furaje pe care le-am dus în pădure, unii mergând cu noi, sprijinindu-ne.
În ceea ce-i priveşte pe pescari, aş vrea să mulţumesc Primăriei Câmpina pentru investiţia pe care a făcut-o la reamenajarea Lacului Bisericii. Noi, în toamnă am populat cu circa 400 kg de puiet de crap, de minim 20 de cm, care ajută şi la curăţarea planctonului. M-aş bucura să nu mai găsesc mizeriile pe care le culegem când facem curat, sperând ca cetăţenii să întreţină acel loc minunat, aşa cum se cuvine”, a mai precizat Mugurel Drăgănescu.
AVPS Câmpina se autofinanţează prin cotizaţiile membrilor, acestea păstrându-se şi anul acesta la 1.200 de lei, la care se adaugă sponsorizări şi veniturile din organizări de vânătoare cu clienţi străini sau români. În cadrul asociaţiei, sunt anumite privilegii, cum ar fi pentru membri pensionari care au vârsta de peste 63 de ani şi care plătesc jumătate din cotizaţia impusă. De asemenea, membrii care au depăşit vârsta de 75 de ani plătesc doar un sfert din cotizaţie, iar pentru cei care au peste 80 de ani şi veteranii de război, vânătoarea este gratuită. „Avem în jur 15 vânători cu vârsta de peste 80 de ani. Chiar admiram într-o zi, împreună cu un coleg, vreo trei persoane vârstnice, care merg mai des decât mine, la vânătoare”, a ţinut să marcheze, cu admiraţie, directorul AVPS, Mugurel Drăgănescu.
Patrimoniul asociaţiei include şi vile de protocol, pe Valea Prahovei, în zonele Câmpina, Breaza, Sinaia şi Valea Doftanei. Carmen NEGREU