Actualitate

Vor să plece în Danemarca

Peste 300 de persoane din toată ţara, aflate în căutarea unui loc de muncă, au asteptat, joi, ore în şir pe holurile şi sălile Casei de Cultură a Sindicatelor din Ploieşti pentru preselacţia pe care au făcut-o angajatori din Danemarca.

În urmă cu două săptămâni, oamenii au susţinut în judeţele de unde provin testul de limbă engleză, obligatoriu în această situaţie, iar acum s-au prezentat pentru interviul final. Iniţial peste 7.000 de români s-au arătat doritori, dar astăzi au fost invitaţi doar 286, adică cei care au trecut de proba de limbă engleză.
Angajatorii danezi oferă locuri de muncă în sectorul agricol, pentru culegători de mazăre, căpşune şi zmeură, dar şi pentru stagiari în sectorul zootehnic, recrutaţi din rândul absolvenţilor de licee agricole sau facultate de agronomie şi medicină veterinară. „Eu am terminat medicină veterinară şi am fost acum la interviu. Am fost acceptat, dar sincer să fiu nu am primit prea multe detalii, că se cam grăbeau. Am înţeles ceva de 1.000 de euro pe lună, pentru început şi voi asista un medic veterinar de la ei. Pentru mine asta nu înseamnă doar bani mai mulţi decât aici, ci şi o oportunitate să învăţ şi mai multe”, a declarat unul dintre fericiţii acceptaţi.

Cazarea lasă de dorit
Candidaţii au fost, însă, nevoiţi să aştepte ore în şir pentru a ajunge în faţa angajatorilor. În plus, spun ei, au aflat abia acum că vor dormi în corturi sau cabane. „Deja stau de dimineaţă de la 7 aici şi acum e 12. Sunt foarte obosită şi nu cred că voi ajunge la interviu prea devreme. Am aflat abia acum că am putea dormi în corturi; nu ştiam aşa ceva când am dat testul de engleză”, a spus o fată venită tocmai din Slobozia. La preselecţie au venit şi persoane care au mai fost plecate în Danemarca şi au sperat să poată discuta chiar fără invitaţie cu angajatorii în vederea reangajării. „Am mai fost plecată tot în Danemarca la cules de mazăre. Este o muncă foarte grea, stai pe brânci să culegi. Eşti plătit în funcţie de cantitatea culeasă. Acum trei ani în două luni am reuşit să câştig 5.000 de euro. Am preferat să stau la cort nu la cabană, că era mai ieftin. Adică la cort am dat 150 de euro pe lună, iar la cabană era 250 de euro. Am venit să-mi încerc norocul chiar fără invitaţie. Dacă ajung să vorbesc cu angajatorul îi voi spune că am mai lucrat şi sper să am noroc iar”, a declarat o fată venită tocmai din Gorj.
Dacă vor reuşi să treacă şi de această etapă, candidaţii vor pleca din luna mai, în Danemarca. Raluca EPARU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co