Prognoza meteo, făcută la Izvoarele
Face prognoze meteorologice folosind crenguţe de brad şi un corolar, o invenţie proprie la care a muncit 21 de ani. Este povestea unui fost constructor de drumuri şi poduri, Dumitru Găşpărel, din zona Moldovei, stabilit pe meleagurile prahovene încă din anul 1970.
Împreună cu o echipă de 24 de colaboratori, stabiliţi în diferite zone ale ţării, dar şi în străinătate, poate face prognoze cu o probabilitate de peste 80%. „Îmi aduc aminte că şi bunicul meu făcea prognoze meteorologice, însă nu atât de avansate precum fac eu, împreună cu colaboratorii mei. Ne zicea uneori să băgăm animalele la adăpost, că vine furtuna, şi mereu aşa se întâmpla… Mie mi-au trebuit 21 de ani ca să ajung să realizez, împreună cu Ion Simaciu, membru al asociaţiei oamenilor de ştiinţă din Prahova, unde sunt şi eu membru, un corolar cu ajutorul căruia să pot face prognoze. Practic, cu acesta, eu pot aduce data, ora zilei la data lunii şi cu nişte calcule matematice simple se fac prognoze aproape exacte”, povesteşte meteorologul amator Dumitru Găşpărel.
Practica sumară
Pe termen scurt, Dumitru face prognozele cu ajutorul crenguţelor de brad. „Am un grafic la care este ataşată o crenguţă de brad care vesteşte dacă este vreme rea sau bună, în funcţie de poziţia crenguţei pe grafic”, a spus Dumitru. Soţia nu pleacă niciodată la drum fără ca mai întâi să-şi consulte soţul cum va fi vremea, iar sătenii îşi fac timp întotdeauna să facă o comparaţie între prognozele de la televizor şi cele ale consăteanului lor. „Eu nu mă uit la televizor cum este vremea aşa că atunci când plec îl întreb pe soţul meu dacă iau umbrela sau nu. Dacă el spune să o iau, atunci sigur va veni vreme rea”, povesteşte Elena, soţia lui Dumitru Găşpărel. „Eu mă uit şi la televizor, dar ascult şi ce zice vecinul nostru. O perioadă chiar am comparat ce ziceau şi unul şi altul şi s-a potrivit”, a mărturisit o vecină. Conform studiilor făcute de meteorologul amator prahovean, se pare că în anul 2011 există perioade cu risc de cod galben în perioada 2-6, 12-16 şi 22-26 a fiecărei luni. Şi dacă pe tot parcursul anului vom avea de-a face cu capriciile vremii, Dumitru Găşpărele dă şi o veste bună: de Crăciun vom avea zăpadă. Mariana BADEA