Vernisaj cu recital, la Brebu
La Muzeul „Casa Domnească” din Brebu a avut loc, săptămâna trecută, vernisajul Expoziţiei „Clasici ai picturii româneşti la Brebu”.
Evenimentul s-a legat excelent de tabăra internaţională de creaţie „Dan Platon”, aflată, anul acesta, la a şaptea ediţie. „Ideea organizării unei astfel de expoziţii de arte plastice a venit în urma organizării taberei de creaţie, organizată împreună cu Casa de Cultură I.L. Caragiale din Ploieşti şi cu Consiliul Judeţean Prahova”, a declarat Răzvan Radu, muzeograf la Casa Domnească din Brebu.
Opere valoroase
Expoziţia cuprinde lucrări de grafică şi pictură, precum şi reproduceri fotografice, care provin din colecţiile Muzeului de Artă din Ploieşti şi ale Muzeului Judeţean de Istorie Prahova. Pe lângă lucrările făcute la Brebu de Ştefan Luchian, care s-au aflat în centrul atenţiei, vizitatorii au putut admira şi opere ale marelui pictor naţional Nicolae Grigorescu. La loc de cinste se află un expresiv portret în ulei al banului Năsturel Herescu, pictat în anul 1886. “Cea mai mare parte a lucrărilor pe care noi le expunem în această expoziţie temporară sunt semnate chiar de Nicolae Grigorescu. Sigur, nu se referă la această zonă geografică, nu sunt lucrări legate de localitatea Brebu, ci de Războiul de Independenţă”, a explicat muzeograful Răzvan Radu.
Se pot admira şi scene de mare interes documentar şi istoric, în reproduceri precum „Atacul de la Smârdan”, „Defilarea primilor prizonieri” sau „Atacul Opanezului”. „De asemenea, avem expusă o lucrare semnată de Sava Henţia, Portert de fată, şi el fiind unul dintre marii pictori ai secolului al XIX-lea care s-a îndrăgostit de această localitate, fiind un foarte bun prieten al familiei Davila. Îşi va construi o casă, începând cu anul 1886, şi se va retrage în anul 1804”, a explicat Răzvan Radu.
Surpriza vernisajului, la care au participat personalităţi judeţene şi locale, a fost recitalul oferit de cvartetul „Artys”, format din patru tineri membri ai Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti. Aceştia au încântat audienţa cu câteva piese clasice, interpretate în atmosfera răcoroasă a loggiei cu arcade.
Expoziţia temporară va rămâne deschisă publicului vizitator până la 1 septembrie, fiind găzduită în camerele din stânga foişorului. Madalin FOCSA