Cultura

Caricatura – Salonul „Omul şi vinul”

Uniunea Caricaturiştilor din România a organizat în weekend la Galeriile „Silva” din staţiunea Buşteni Expoziţia Internaţională de Grafică Satirică intitulată ”Omul şi vinul”.

200 de artişti din 32 de ţări au expus nu mai puţin de 400 de lucrări executate în tehnici diferite, de la tuş sau acuarelă, până la ulei ori grafică pe computer. Pentru a-şi demonstra măiestria, caricaturiştii români sau din străinătate au realizat portrete vizitatorilor chiar la faţa locului.
Unul dintre cei mai apreciaţi caricaturişti prezenţi la expoziţie a fost George Maftei, pe scurt MAFU, fiul celebrului actor Ernest Maftei. Acesta a ţinut să-şi arate măiestria în ceea ce priveşte realizarea portretelor „live”. „E o bucurie deosebită că mă aflu între colegi; ne respectăm admirăm şi ne respectăm unii pe alţii… Caricatura mea este o şarjă de portert, pe care am deprins-o la profesorul meu, marele ceramist Costel Badea. Dânsul era un mare desenator, Dumnezeu să-l ierte! În atelier avea sute de caricaturi ale colegilor de breaslă. Desenul este modul nostru de exprimare, este baza plasticii”, a declarat George Maftei MAFU.

Atmosferă destinsă
Vizitatorii şi artiştii au avut parte şi de o surpriză: o degustare de vinuri alese puse la dispoziţia organizatorilor de o firmă foarte cunoscută în domeniu. Organizatorii  spun că vinul şi caricatura se îmbină de minune mai ales dacă la final vizitatorii se bine dispun şi râd în faţa colilor de hârtie, pline de tâlc. „Este un concept pe care l-am gândit în urmă cu un an de zile. Caricatura, satira şi vinul sunt un limbaj internaţional care apropie oamenii. Am gândit acest proiect ca unul itinerant şi care implică, în afară de caricatura propriu-zisă, grafica satirică propriu-zisă, şi îmbunătăţirea unor forme comerciale cum sunt inbox-urile şi etichetele şi alte forme de ambalaj, cu umor, cu spirit, pentru că grafica satirică e un limbaj non-formal cu mare impact la public. Toată lumea când vede o caricatură se amuză, îi atrage atenţia, faţă de o etichetă seacă. O etichetă amuzantă sau un ambalaj amuzant poate să vândă mult mai bine produsul, oricât de bun ar fi el”, a declarat preşedintele Uniunii Caricaturiştilor, Cristian Topan.
Printre expozanţii binecunoscuţi din România, cum ar fi Cristian Topan, Silviu Turculeţ şi Cristian Marcu, s-a numărat şi Yuri Kosobukin, caricaturistul cu cele mai numeroase premii internaţionale în domeniu. O altă mare surpriză a fost participarea unor artişti din ţări cu mai puţină tradiţie în domeniu, cum ar fi Iran, Egipt, China sau Thailanda. Adi BURCEA

Targul National Imobiliar (TNI)
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co