Cultura

Vălenii de Munte în fotografie

Oraşul Văleni de Munte este, luna aceasta, capitala culturii prahovene, graţie Cursurilor Universităţii  de Vară „Nicolae Iorga”, manifestare care se desfăşoară în perioada 14 şi 19 august.

Una dintre cele mai importante manifestări desfăşurate cu ocazia evenimentului a fost vernisarea expoziţiei „Vălenii de Munte în fotografie”, realizată de Maria Scarlat Maliţa – studentă în Franţa -, Andra Nineta Nenciu şi Matei Crişan – ambii absolvenţi cu masterat în grafică ai Universităţii de Arte din Bucureşti.
Maria Scarlat Maliţa este o artistă care trăieşte la Paris, însă nu şi-a uitat marea sa dragoste din copilărie – locul natal. Aşa că, periodic, se întoarce în Văleni, pentru a surprinde oraşul în cele mai frumoase ipostaze posibile. „Iubesc oraşul Vălenii de Munte de când eram copil. Împreună cu colegii mei am  expus aici aproximativ 40 de lucrări. În lucrările mele veţi putea vedea unde am crescut şi tot ce m-a fascinat pe mine în acest oraş”, a declarat artistul plastic Maria Scarlat Maliţa. “Tema acestei expoziţii este una locală, care are o îmbinare între partea artistică-fotografică şi cea culturală. Lucrările au fost realizate în mai multe etape – primăvara, vara şi toamna – şi surprinde cele mai frumoase ipostaze din oraş”, a declarat artistul plastic Andra Nenciu. „Am încercat, prin această expoziţie, să surprindem caracterul Văleniului, polivalenţa lui, adică cea social-culturală, cea  istorică şi cea a peisajelor”, a spus, la rândul său, artistul Matei Crişan.

Moştenirea Iorga
Unul dintre punctele de plecare ale expoziţiei de fotografie este acest impresionant oraş, deţinător al unui patrimoniu arhitectonic şi cultural de excepţie, localitatea unde istoricul Nicolae Iorga a trăit mai bine de 30 de ani, până în 1940, când un cutremur, care aproape că i-a distrus casa, l-a obligat s-o părăsească. Casa în care Nicolae Iorga  a locuit câteva decenii, acum muzeu memorial, este unul dintre subiectele abordate de artişti în cadrul expoziţiei, care va rămâne deschisă publicului larg timp de două săptămâni. Mariana BADEA

Imobiliare Valea Prahovei
To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co