Între Stepe şi Imperiu
Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova a organizat cea dea X-a ediţie a sesiunii Internaționala de Comunicări Ştiinţifice „Arheologia mileniului I p. Chr.”.
Manifestarea a avut loc pentru prima dată în 2002 și şi-a propus, încă de la prima ediţie, să reunească cercetători ai fenomenelor arheologice din primul mileniu, oferindu-le acestora un cadru în care să poată dezbate atât probleme specifice primului mileniu creştin, cât şi probleme actuale ale cercetării arheologice. Pe parcursul celor nouă ediţii desfăşurate până în prezent, manifestarea a devenit una dintre cele mai importante evenimente ştiinţifice din domeniul arheologiei, fiind singura sesiune desfăşurată în România care abordează o astfel de problematică. „60 de invitaţi, arheologi din ţară şi străinătate, ne sunt alături. Ne vom împărtăşi rezultatul cercetărilor din ultimii ani, vom lansa şi cel de-al doilea volum al rezultatelor cercetărilor şi comunicărilor susţinute de colegii mei din ultimii ani”, a declarat directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Marinela Peneş.
Oaspeți din străinătate
La această manifestare au participat cercetători români şi străini de la prestigioase instituţii universitare şi de cercetare din Germania, Cehia, Polonia, Bulgaria şi Republica Moldova. Şi cum îi stă bine unei astfel de manifestări, reprezentanţii Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, în colaborare cu Muzeul Judeţean Buzău şi Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti au organizat şi expoziţia „Între Stepe şi Imperiu”. “Pe lângă săpături, celebre deja, din cele două judeţe, avem şi o copie a celebrului tezaur Cloşca cu Puii de aur, tezaur de la Pietroasele. Este o copie spectaculoasă”, a declarat Bogdan Ciupercă, din cadrul Muzeului de Istorie şi Arheologie Prahova.
Expoziţia va rămâne deschisă până pe 30 august. M. B.