Actualitate

Urşii, eterna problemă la poalele Bucegilor

atacati-de-ursLocuitorii unui cartier din Buşteni au început să nu mai doarmă noaptea, din cauza urşilor. Acum câteva zile, un animal a atacat mai multe gospodării, a mâncat găinile oamenilor, iar un bătrân a scăpat ca prin minune din ghearele lui și a avut nevoie de îngrijiri medicale de la un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Prahova.

Incidentul a avut loc miercuri seară, la marginea orașului Bușteni. Din nefericire, nu a fost singurul raid pe care ursul l-a făcut în mijlocul comunității respective. La numai o jumătate de oră după primul incident, animalul sălbatic a intrat într-o curte şi a încercat să pătrundă într-o casă, cel mai probabil, atras de mirosul de mâncare.
Alertat de vecini, un bătrân curajos s-a dus să vadă ce să întâmplă la coteţele cu găini și a găsit câteva animale sfâşiate. Fără să stea prea mult pe gânduri, a vrut să alunge ursul, însă animalul nu s-a speriat prea uşor. Fiara s-a repezit la bărbat, însă, din fericire, era dincolo de gard şi nu a apucat să-l rănească. Şocat, omului i
s-a făcut rău, iar vecinii au chemat medicii ca să-l calmeze. „Eu mă uitam la televizor şi m-au anunţat vecinii că ursul este la mine. A rupt gardul şi ei au auzit. S-a dus soţia înainte, iar eu în urma ei. Am văzut ursul, care se căznea să sară peste gard. Ne-am întors şi am tăiat găinile, iar apoi m-am dus să astup o gaură în gard şi să dau drumul la câine. Şi când i-am dat drumul, m-am trezit cu gheara ursului deasupra mea. Mi-a dat jos căciula din cap şi mi-a agăţat cămaşa”, a povestit Dumitru Şchiopu. Soţia sa povesteşte că este prima dată când urşii le dau târcoale. Îi este frică să mai iasă din casă noaptea şi se gândeşte cu groază că fiara îi va mânca şi celelalte găini care i-au mai rămas în viaţă. „Vine foarte des. Ne este frică să mai ieşim la bucătărie pentru că ursul este pe stradă. Am ajuns să nu mai pot dormi noaptea. Suntem bătrâni şi stăm singuri, normal că ne este teamă. Toată curtea este plină de sânge. Nu se poate aşa ceva”, a spus Viana Şchiopu.

Alungat cu petarde
Ursul nu s-a mulţumit cu găinile oamenilor. A intrat şi în gospodăriile altor vecini, însă proprietarii s-au mobilizat şi au reuşit să-l alunge. Au făcut gălăgie şi au aruncat cu petarde pentru a-l speria. Localnicii nu mai au linişte şi spun că le este frică și să mai iasă pe stradă atunci când se înserează. Fiarele coboară chiar şi ziua din pădure şi merg să le mănânce animalele domestice. „Ursul era pe stradă, iar eu şi cu tata, în spatele lui. Ne-am speriat foarte tare şi nu ştiam ce să mai facem, unde să ne ascundem. A început să vină de câteva zile. Luni, era la 10 dimineaţa pe stradă şi a luat cloşca cu pui de la un vecin, iar acum au atacat la coteţele cu găini. Nu ştim ce să mai facem ca să îi speriem. Deja sunt obişnuiţi cu noi şi nu se mai tem de nimic. Nu putem sta aşa până la iarnă, când intră în hibernare. Sperăm să îi prindă pentru că aşa ar fi cel mai bine”, a povestit Mihaela Neagu.  De când a dat căldura, urşii au început să vină în oraş seară de seară, în mai multe zone din Buşteni. Sunt înfometaţi şi foarte periculoşi. Deocamdată, autorităţile nu au luat nicio măsură, iar cetăţenii sunt disperaţi, pentru că se tem pentru viaţa lor. Dacă în Sinaia, urşii problemă au fost mutaţi în alte zone din ţară anul trecut, iar acum oamenii stau liniştiţi, în Buşteni fiarele atacă nestingerite, tot mai des, iar oamenii aştepată ca autoritățile în măsură să intervină.Adelina ANEI

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co