Social

Un vis împlinit

Locuitorii cartierului Podu Vadului din oraşul Breaza, şi-au văzut, în sfârşit, visul împlinit. Cei 450 de enoriaşi, alături de preotul Laurenţiu Veress, au putut participa la sfinţirea şi târnosirea bisericii din cartierul lor.

„Dorinţa există din perioada comunistă, când, în jurul bisericii vechi, s-a realizat o temelie, în ideea de a se ridica un lăcaş de cult. Atunci, regimul comunist, autorităţile locale, văzând această iniţiativă, au stopat lucrările, rămânând ideea de a se ridica biserica într-un viitor oarecare. Asta s-a putut face doar după Revoluţie, cu ajutorul oamenilor şi, bineînţeles, cu ajutorul Lui Dumnezeu”, a spus preotul Laurenţiu Veress.
Construcţia bisericii a fost începută în anul 2000. A fost o scurtă întrerupere a lucrărilor, pentru a se construi o capelă în cimitirul parohial, dar au fost reluate în 2002. Preotul Laurenţiu Veress este din Breaza, fiind numit din 1996 să păstorească enoriaşii din această parohie, de către actualul arhiepiscopul al Tomisului, Teodosie Snagoveanu. Biserica de la Podu Vadului, cum este cunoscută de către brezeni, poartă trei hramuri: Naşterea Maicii Domnului, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfânta Cuvioasa Parascheva. Parohia cu cei 450 de enoriaşi a suportat o mare parte din fonduri, banii venind sub formă de donaţii de la aceştia, acoperind mai mult de jumătate din totalul cheltuielilor pentru ridicarea bisericii. Aşa cum spune preotul Laurenţiu, o contribuţie destul de importantă a venit şi din partea Ministerului Culturii şi Cultelor, nu în ultimul rând din partea autorităţilor din Breaza, care au însumat aproape jumătate din fondul necesar. Numai Primăria Breaza a alocat în perioada 2001-2010 suma 72.500 de lei. Costurile pentru construirea bisericii s-au ridicat la aproape 600.000 de lei.
Patriarhia Română s-a implicat cu un ajutor de la Fondul Central Misionar. Episcopia Bucureştilor a conceput scrisori de recomandare către Frăţia Sf. Cosma Etolianul şi Frăţia Diaconia din Atena. În baza acestor referinţe, biserica de la Podu Vadului a primit marmura pentru pardoseală – prin care s-a făcut sistemul de încălzire – şi foarte multe obiecte de cult. Ridicarea bisericii este doar o etapă, devenind funcţională. Mai departe, urmează pictura de pe pereţii bisericii, care va costa până la 500.000 de lei. Icoanele de pe catapeteasmă au fost pictate de către Titiana Popa, soţia preotului Liviu Popa din Dalas-SUA.
Zi mare
Printr-un ritual religios deosebit, pe 5 iunie, a avut loc târnosirea bisericii parohiale, zi în care, odată cu sfinţirea acesteia, s-au aşezat în piciorul Sfintei Mese, oseminte, adică sfinte moaşte de sfinţii mucenici. „Mucenicii sunt acei sfinţi din biserica noastră, care şi-au dat viaţa pentru Mântuitorul Isus Cristos şi care există în fiecare dintre bisericile noastre. Apoi, tot în piciorul Sfintei Mese se aşează un document de sfinţire în care se spune între ce ani s-a făcut lucrarea respectivă şi cine a contribuit pentru înălţarea acelui sfânt lăcaş. Locaşul respectiv se umple cu un amestec de târnoseală, ceară de albine, Sfântul şi Marele Mir şi arome orientale. Apoi Sfânta Masă, făcută din marmură, se spală cu apă şi săpun, cu apă de trandafir, apoi se unge cu Sfântul şi Marele Mir, fiind îmbrăcată într-o pânză albă, fără cusătură, care simbolizează cămaşa Mântuitorului Isus Cristos. Această pânză albă se leagă cu nişte şnururi speciale şi toate acestea se sigilează cu o pecete. Pecetea va sta până când va voi Dumnezeu să fie acea biserică. Doar atunci când se fac ample lucrări de refacere a bisericii respective, se poate umbla la piciorul Sfintei Mese” a descris părintele Laurenţiu, ritualul respectiv.
Pentru implicarea sa cu trup şi suflet în ridicarea acestei biserici, preotul Laurenţiu a recunoscut, cu mare modestie, că a fost distins ca Iconostavrofor, adică Purtător de Cruce din partea Centrului Eparhial. „Distincţia mă îndeamnă a mă smeri mai mult, pentru că primind o cruce mă gândesc mereu la crucea pe care s-a răstignit Cristos. Întotdeauna, purtând acea cruce la gât, la piept, mereu mă voi duce cu gândul la jertfa Mântuitorului Isus Cristos de pe cruce”, a spus preotul Laurenţiu, cu gândul la rugăciunile pe care i le va înălţa Celui de Sus, ca să-l ajute să termine de pictat biserica. Carmen NEGREU

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co