Turism

Turişti rătăciţi în Masivul Bucegi

rataciti-in-masivul-bucegi-2Doi tineri din Bucureşti s-au rătăcit, sâmbătă seară, în Munţii Bucegi, însă au fost recuperaţi de salvamontişti. Turiştii au venit în weekend pe Valea Prahovei, pentru a face o drumeţie pe Valea Cerbului, într-una una dintre cele mai dificile zone.

Deşi erau echipaţi necorespunzător, în adidaşi şi haine subţiri, s-au aventurat pe traseul unde încă nu s-au topit gheaţa şi zăpada. Fata şi băiatul au intrat în panică atunci când a început să ningă şi s-au abătut de pe traseu. Un meteorolog a reuşit să-i găsească şi i-a dus la staţia meteo de la Vârful Omu, acolo unde şi-au petrecut noaptea. „Au avut noroc mare cu meteorologul, pentru că nu puteam interveni pe timpul nopţii. A fost furtună foarte puternică, iar în acea zonă ningea abundent”, a precizat salvamontistul Ciprian Aldea. Turiştii spun că au mai parcurs acest traseu, anul trecut, toamna. Atunci, era cald şi nu au avut probleme, însă acum, nu au ţinut cont de vremea schimbătoare şi s-au aventurat pe munte, fără a conştientiza la ce pericol se expun. „Mi-a fost foarte frică. Când am urcat pe Valea Cerbului era frumos, însă, la un moment dat, a început ploaia şi apoi ninsoarea. A fost greu şi nu vom mai repeta această greşeală”, a povestit fata.

Salvatorii au avut misiune grea
Nici salvamontiştilor nu le-a fost prea uşor. Au plecat către turişti pe un vânt puternic şi ninsoare, iar spre Vârful Omu, zăpada este mare şi, în ultimele zile, s-a înmuiat. „A fost ceaţă, zăpadă mare, însă am reuşit să ajungem la ei şi să-i recuperăm. Nu erau echipaţi pentru această vreme. Le recomandăm turiştilor să ţină cont de timp şi de faptul că omătul se va topi abia în luna iulie, sau august”, a declarat salvamontistul George Cotinghiu. De asemenea, este de preferat ca persoanele neexperimentate să abordeze numai traseele uşoare din masiv. Salvamontiştii trag încă un semnal de alarmă către cei care ajung la munte. Nu plecaţi la drum fără a vă informa cum este vremea pe munte şi cum se prezintă cărările din Bucegi.Adelina ANEI

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co