Cultura

Turişti atraşi cu zeci de spectacole

Artă şi cultură la poalele Bucegilor. În staţiunea Buşteni, a început un adevărat maraton cultural, care se va încheia tocmai săptămâna viitoare. Turiştii sunt aşteptaţi, în aceste zile caniculare, să se răcorească la munte, într-o vacanţă în care spectacolele de bună calitate se ţin lanţ.

Startul celei de-a treia ediţii a Săptămânii Culturale a fost dat sâmbătă seară de Vasile Şeicaru. Artistul a cântat mai bine de o oră muzică folk, iar spectacolul său a fost urmărit de sute de turişti şi localnici. Sala a devenit neîncăpătoare pentru numerosul public, iar atmosfera a fost incendiară. „Am foarte mulţi prieteni şi cunoştinţe în Buşteni, care au venit să fie alături de mine. M-am bucurat foarte mult că au venit la concert şi că au lăsat deoparte grijile cotidiene. Cântările mele nu seamănă una cu cealaltă pentru că starea diferă în funcţie de public. Am susţinut un recital live cu melodii cunoscute, dar şi cu unele noi, iar publicul a fost excepţional”, a spus Vasile Şeicaru.
Evenimentul a continuat, ziua următoare, cu un recital cameral susţinut de Elisabeth Ganter, din Franţa, soprana Bianca Manoleanu şi Remus Manoleanu la pian, iar luni, pe scenă a urcat un sextet de suflători şi percuţionişti. Organizatorii spun că Săptămâna Culturală atrage zilnic sute de români în staţiune. Mulţi au participat şi în anii trecuţi la acest eveniment şi au rămas impresionaţi de calitatea actului cultural, aşa că au venit şi în această vară să-i privească pe artiştii şi actorii preferaţi. „Chiar dacă este o perioadă mai grea din punct de vedere financiar, oamenii sunt foarte interesaţi de ceea ce le oferim noi. Dacă, la prima ediţie, în 2008, am avut şapte zile de spectacole, anul trecut nouă zile, acum avem unsprezece zile. Iată că, prin cultură, putem sfida criza”, a precizat directorul Casei de Cultură, Constantin Spurcaciu. Miercuri, de la ora 11.00, actorii Teatrului de păpuşi „Pelerina Fermecată” vor juca o piesă pentru copii, iar la ora 18.00 va avea loc premiera piesei „Patru cepe degerate”. Joi seară, publicul este invitat să urmărească „Piaţeta” de Carlo Goldoni, iar vineri, Cvartetul de coarde cu flaut „Resonance”. În prima zi din weekend, Horia Maxim şi Mihaela Anica vor susţine un recital de pian, iar seara de duminică este rezervată unui spectacol de jazz. Luni, 23 august, iubitorii muzicii populare sunt invitaţi la un spectacol folcloric cu ansamblul „Salba Prahovei” din Plopeni şi de ansamblul din Măneciu, iar în ultima seară, spectatorii sunt invitaţi să se destindă cu momente comice, dansuri şi muzică.

Târgul meşterilor populari
Pe toată durata Săptămânii Culturale, în curtea Casei de Cultură, se desfăşoară un târg al meşterilor populari. Aici, au fost expuse icoane, instrumente realizate din lemn, picturi, ţesături şi obiecte sculptate în os. Mii de vizitatori au admirat şi cumpărat frumoasele obiectele realizate manual în mai multe zone ale ţării. „Foarte mulţi turişti au fost interesaţi de ceea ce am realizat. Eu sunt din judeţul Teleorman şi execut instrumente tradiţionale. Am expus ocarină, piculină, fluier, cimpoi şi caval, iar oamenii au fost foarte încântaţi”, a spus Marin Preducet. Intrarea la spectacole costă între 10 şi 20 de lei de persoană, iar biletele se pot achiziţiona zilnic de la ghişeul special amenajat lângă instituţia de cultură. Adelina ANEI

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co