Tu ce ştii despre cancer?
Tot mai multe persoane din Prahova se luptă cu una dintre cele mai crunte boli ale secolului: cancerul.
Statisticile arată că boala apare la vârste din ce în ce mai fragede, în judeţ fiind înregistrate peste 10.000 de persoane care suferă de o formă a acestei afecţiuni. Cele mai numeroase sunt cele de sân, col uterin şi de piele. „Poate nu înseamnă mult 10.000 de persoane, dar înseamnă 10.000 de familii afectate, iar fiecare persoană are, la rândul ei, prieteni, rude…, ceea ce înseamnă alte familii implicate în această suferinţă”, a declarat Iolanda Gheorghiu, din cadrul Asociaţiei Pacienţilor Oncologici din România.
Simona este unul dintre cele 10.000 de cazuri din judeţ. Aceasta a descoperit, la vârsta de 45 de ani, că are cancer de piele. A fost nevoită să înveţe să înfrunte nu doar greutatea bolii, ci şi a sistemului medical pentru a mai avea o şansă la viaţă. Povestea Simonei este, de fapt, povestea a sute de femei, care din diferite motive ajung mult prea târziu la medic, şansele de prelungire a vieţii scăzând dramatic. „Mi-a scris pe biletul de trimitere «MM, gambă dreaptă». Pentru un neavizat, ce putea să însemne asta? Pur şi simplu, seara, înainte să adorm, mi-a venit în minte cuvântul melanom malign. Atunci am realizat, în noaptea aceea, că e vorba de cancer. Parcă trăiam într-un film, i se părea altcuiva, nu mie”, a povestit Simona.
Regretul femeii este că, deşi a simţit că ceva era în neregulă la ea, a amânat consultaţia, diminuând şansa de viaţă la 45%, când ar fi putut avea peste 90%, dacă se ducea la primul stadiu de dezvoltare a melanomului.
„Am făcut operaţia, un an şi jumătate tratament şi chiar luna aceasta, pe 11, am doi ani de când am început serviciul şi sper să fie totul bine. Sper să fie totul bine, dar sunt în faza de monitorizare, la şase luni făcând analize de specialitate. Conform schemei clasice, după cinci ani pot fi declarată vindecată”, a spus Simona.
Dar nu doar cancerul de piele răpune anual zeci de persoane, ci şi cancerul de col uterin. România se află pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii provocată de această boală, riscul fiind de trei ori mai mare la noi faţă de media de pe continent. La momentul actual, peste 40.000 de românce sunt bolnave de cancer de col uterin. Este motivul pentru care se încearcă ajutarea femeilor să depisteze această boală la timp.
În Prahova, patru spitale sunt implicate într-un program naţional de prevenţie. Este vorba despre Spitalul Municipal din Ploieşti, Maternitatea Ploieşti, Policlinica Graal şi Spitalul din Vălenii de Munte, unde solicitantelor li se va recolta material celular cervical pentru analize, urmând ca rezultatul să fie aflat prin intermediul medicului de familie.
“Programul este în totalitate gratuit pentru persoane de sex feminine eligibile, respectiv segmentul populaţional între 25 şi 64 de ani. Trebuie să se adreseze medicului de familie pe lista căruia se află, în luna naşterii. Medical va completa un formular, cu care doamna se va duce la spitalul cu care medical de familie are încheiat contract”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, dr. Alexandru Băloi.
“Din lipsa de informare a tinerelor toată lumea are senzaţia că numai după o anumită vârstă se poate face, iar un fel de instruire forţată, aşa cum prevede acest program este benefic pentru convingerea mamelor. Şi dacă vin iniţial împinse de la spate, pentru că vor conştientiza, apoi, rolul acestui control, vor veni singure”, a spus directorul Spitalului Municipal Ploieşti, dr. Carmen Dumitru.
De la începutul anului, în Prahova au fost depistate 35 de noi cazuri de cancer de col uterin la doamne şi domnişoare cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani. La nivel naţional, din cauza acestui tip de cancer, şase femei mor zilnic, una dintre explicaţii fiind că diagnosticul se pune abia în stadiile tardive ale bolii. Mariana BADEA