Sanatate

Nu vă jucaţi cu inima!

Săptămâna trecută, locuitorii oraşului Sinaia şi-au putut face teste cardiologice gratuite, cu ajutorul Asociaţiei de Pacienţi cu Aritmii (APA). În aceeaşi perioadă, în staţiune a avut loc Congresulul Naţional de Cardiologie.

Asociaţia de Pacienţi cu Aritmii a organizat, în perioada 4-6 octombrie, testări gratuite pentru prevenirea bolii cardiovasculare şi cunoaşterea fibrilaţiei atriale, beneficiarii acestei acţiuni fiind locuitorii oraşului Sinaia. Timp de trei zile, au fost puse la dispoziţia acestora aparate de testări gratuite pentru ritm cardiac, tensiune arterială, parametrii de coagulare, parametrii de risc biologici – profil de colesterol, trigliceride, glicemie, în spaţiul pregătit în faţa magazinului Winmarkt. Localnicii au fost foarte interesaţi să-şi măsoare diverse valori cardiovasculare, aşa încât la cortul amenajat s-a format o coadă impresionantă.
„Este prima campanie pe care o organizăm pentru pacienţi, până acum având acţiuni pentru medicii de familie. Sincer nu ne aşteptam la un număr atât de mare de oameni, dar suntem bucuroşi că am avut răsunet în rândul populaţiei din Sinaia. Nu este frumos să este coadă, dar ne bucurăm, pentru că asta înseamnă că oamenii au nevoie”, a declarat vicepreşedintele APA, dr. Anca Dan.
“Este o campanie foarte bună, mai ales pentru cei care nu au posibilitate să facă analizele astea. Am făcut glicemie, cholesterol, trigliceride… ”, a spus una dintre femeile care şi-a făcut câteva teste la cortul de campanie.
“E o acţiune binevenită, pentru că tot timpul ocolim…, zicem că mâine, că poimâine… şi nu ajungem la medic decât în cazuri mai grave”, a spus un alt pacient de ocazie.

Scopul iniţiatorilor
Campania face parte din platforma naţională de informare „1 EURO = 1 PACIENT”, care are ca obiectiv principal creşterea nivelului de conştientizare în rândul populaţiei, prin informarea a peste 100.000 de persoane referitor la fibrilaţia atrială. “Prin acţiunea de la Sinaia vrem să arătăm că educaţia pentru prevenirea bolii cardiovasculare şi cunoaşterea fibrilaţiei atriale începe prin gesturi mici, dar esenţiale. Dorim ca locuitorii oraşului Sinaia să afle ce factori de risc au, să îşi măsoare tensiunea, să îşi facă analizele, să caute informaţia cea mai bună. Toate informaţiile le pot găsi la medicii lor, iar de acum şi pe site-ul primei asociaţii a pacienţilor cu boli cardiovasculare din România – www.aritmiecardiaca.ro. Cu un euro putem câştiga un pacient informat. Boala cardiovasculară este principala cauză de mortalitate în lume şi în România, din nefericire, trendul este ascendent, iar bolnavii care au fibrilaţie atrială trebuie să înveţe să se protejeze de complicaţia cea mai mare, accidentul vascular cerebral”, a declarat vicepreşedintele APA, dr. Anca Dan.

Spectru larg al bolilor cardiovasculare
În Judeţul Prahova, din 350.900 de locuitori cu vârsta peste 40 ani, un sfert au sau vor face până la sfârşitul vieţii fibrilaţie atrială. În momentul de faţă, aproximativ 40.000 de persoane suferă de boli cardiace.
A fost pentru prima dată când în Sinaia s-au făcut gratuit teste pentru prevenirea bolii cardiovasculare şi cunoaşterea fibrilaţiei atriale într-un spaţiu public.

Bolile cardiovasculare –
ucigaşi de temut
Timp de 3 zile, Congresul Naţional de Cardiologie  organizat în weekend la Sinaia  a reunit peste 2000 de medici cardiologi, internişti, diabetologi, hematologi sau chirurgi din ţară şi de peste hotare.
Conform organizatorilor, evenimentul a trata principala cauza a mortalităţii în Europa şi anume decesele cauzate de bolile cardiovasculare. Cu o rată a mortalităţii de peste 60 la sută, din cauza afecţiunilor cardiovasculare, ţara noastră deţine tristul record de a se afla printre primele ţări europene în care mortalitatea cardiovasculară face adevărate ravagii.
În Europa, boala cardiovasculară este responsabilă pentru jumătate din totalul deceselor ce determină pierderi în economia Uniunii Europene de 170 de miliarde de euro pe an. Paradoxal, medicii spun că bolile cardiovasculare pot fi în totalitate prevenite! Specialiştii confirmă că prevenţia populaţiei asupra pericolului bolilor cardiovasculare, la nivel naţional, prin programe educaţionale care să implice opinia publică din ţara noastră.  La eveniment au participat şi reprezentanţii administraţiei locale din Sinaia care au spus că pe viitor în staţiune se va construi un spital modern cu aparatură performantă care să găzduiască şi să-i trateze pe pacienţii cu probleme cardio vasculare. “Mi-am propus, construirea unui spital clinic de urgenţă pentru zona de munte. Lucrările vor începe în primăvara anului 2013 şi acest spital, care va deservi toată Valea Prahovei voi face şi o secţie de cardiologie. În acest sens fac apel la dumneavoastră să susţineţi acest proiect”, a declarat primarul Sinăii, Vlad Oprea. Specialiştii spun că fumatul şi alimentaţia nesănătoasă sunt factori majori în apariţia bolilor cardiovasculare. 40 de români mor zilnic din cauza acestor afecţiuni.
Ministerul Sănătaţii s-a implicat prin programele de prevenţie a societăţii, mai ales prin tragerea unui semnal de alarmă privind alimentaţia nesănătoasă. Adrian BURCEA

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co