Sanatate

”Ia-ţi tratamentul! Bucură-te de viaţă!”

518 prahoveni se confruntă zi de zi cu una dintre cele mai teribile infecții posibile, HIV – virusul care duce la SIDA.

În primele şase luni ale anului au fost descoperiţi alţi 11 noi purtători ai acestui virus. Pentru a le veni în ajutor, Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV-SIDA a organizat recent la Ploieşti o întâlnire cu persoanele seropozitive, pentru a facilita comunicarea între pacienţi, medici, psihologi şi asociaţii de profil. Întâlnirea a fost realizată în cadrul proiectului demarat în 2009 ”Ia-ţi tratamentul! Bucură-te de viaţă!”. ”Programul are ca scop creşterea calităţii vieţii persoanelor seropozitive din România şi îşi  propune să aducă în acelaşi spaţiu specilişti, medici, pshihologi şi persoane seropozitive, astfel încât aceştia să aibă suportul necesar în efortul pe care ei trebuie să-l depună  toată viaţa în lupta cu virusul HIV. Doar aşa calitatea vieţii acestor oameni va fi îmbunătăţită”, a declarat preşedintele UNOPA, Iulian Petre. ”În evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică Prahova (DSP Prahova – n.r.) există un număr de 518 persoane serpopozitive. Trebuie să spun că noi activăm pe segmentul de prevenţie, iar în primele şase luni ale anului au fost depistate încă 11 cazuri de persoane seropozitive. Au fost testate 1930 de gravide, din care trei au fost depistate că au virus HIV, din grupa de risc anul acesta nu a fost depistate cazuri noi, iar din alte grupe, opt noi cazuri”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Prahova, dr. Dan Decebal.

Fonduri sunt
În prezent, terapia medicamentoasă permite persoanelor seropozitive să aibă o viaţă normală, condiţia esenţială fiind aceea de administrare a tratamentului prescris de medic fără întreruperi. În judeţul nostru, cel puţin până la sfârşitul anului, nu se pune problema lipsei fondurilor pentru medicamente. ”Pentru anul în curs, Spitalul de Boli Infecţioase are alocată suma de 6.002.100 de lei. În tratament există 198 de persoane, aşa că sigur nu vor fi probleme până la sfârşitul anului cu asigurarea medicamentelor necesare tratamentului”, a declarat directorul CAS Prahova, Marisina Zaharia.
Costurile medii pentru tratamentul unui pacient sunt de 3.000  de lei pe lună. La nivel naţional, la sfâritul lunii iunie erau înregistraţi 11.189 de pacienţi infectaţi cu HIV, dintre care 9.475 în evidenţa activă. M. B.

To Top

Powered by themekiller.com watchanimeonline.co